Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фон дер Лайен: Време е за Европейски отбранителен съюз

[post-views]

ЕС може да има съвместен разузнавателен център

За създаването на Европейски отбранителен съюз призова председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в своята годишна реч „За състоянието на Съюза“, произнесена в Европейския парламент в Страсбург. „Имаме дълга история в изграждането и опазването на мира. Пред последните години започнахме да развиваме един вид европейска отбранителна екосистема. Но това, от което имаме нужда, е Европейски отбранителен съюз… Променя се характерът на заплахите, пред които сме изправени. Групировките вече не се нуждаят от оръжия за масово поразяване. Стига просто с един лаптоп да нарушиш действията на болниците. Можеш да нарушиш едни избори само с един смартфон“, каза Фон дер Лайен.

Затова според нея ЕС трябва да се превърне в гарант на сигурността. Ще има мисии без НАТО, в които обаче Европа трябва да присъства. Трябва обаче да бъдат изградени основи за колективно вземане на решение. Страни членки не споделят информация една с друга, макар да са изправени пред едни и същи заплахи. ЕС може да създаде съвместен център за ситуационно разузнаване и реагиране.

Най-важната новина по този въпрос обаче бе, че Фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон ще свикат европейска отбранителна среща на върха. Това ще стане по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г.

Председателката на Еврокомисията настоя ЕС да задълбочи сътрудничеството с най-близките си съюзници, най-вече със САЩ, в сферата на технологиите. ЕС и САЩ винаги ще бъдат по-силни заедно. Същото важи и за съседите на ЕС от Западните Балкани, смята Фон дер Лайен. Преди края на месеца тя ще посети този регион, за да изпрати силен сигнал за ангажимента на Комисията към процеса на присъединяване.

Същевременно Фон дер Лайен отбеляза, че Съюзът ще продължи да инвестира в партньорствата с всички съседни на него държави – от засилването на ангажираността ни в Източното партньорство до изпълнението на новата програма за Средиземноморието и продължаването на работата по отношенията с Турция. Урсула фон дер Лайен бе категорична, че ЕС поддържа афганистанския народ – жените и децата, прокурорите, журналистите и правозащитниците. Тя открои специално жените съдии и изтъкна, че сега те се крият от мъжете, които са изпратили в затвора. Те са под заплаха, защото са дали своя принос за правосъдието и върховенството на закона. Но също така Съюзът трябва да направи всичко, за да избегне реалния риск от масов глад и хуманитарна катастрофа. Затова хуманитарната помощ за Афганистан ще бъде увеличена със 100 милиона евро. Пакетът от нови помощи ще бъде представен през следващите седмици.

Най-ново

Виж още

Избрани