Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският министър на отбраната иска след изборите за Бундестаг да предложи по-бързи и независими военни мисии на ЕС

[post-views]
Берлин: И НАТО ще се изтегли от Афганистан до септември

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че иска след изборите за Бундестаг да предложи по-бързи и независими военни мисии на ЕС, предаде ДПА.

„Мисля, че чл. 44 от европейските договори ни дава шанса за съвместни решения на ЕС и въвеждане на европейски мисии от коалиции на желаещите сред страните членки“, заяви министърката от консервативния лагер пред съботното издание на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. „Подготвяме предложение за това, което би трябвало да бъде на масата на среща на министрите на отбраната преди края на октомври“, добави тя.

Според чл. 44 Европейският съвет може да повери провеждането на мисия на група от страни членки, които желаят това и имат необходимите възможности. Не всички страни от ЕС са длъжни да участват пряко в тези мисии, отбелязва ДПА.

Ако европейците искат да бъдат приемани сериозно и да им се има доверие, трябва да действат по вдъхващ доверие начин, подчерта Крамп-Каренбауер. „Може да има ситуации, в които да имаме различни интереси“, отбеляза тя.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани