Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Малайзия предупреди, че новият тристранен Индийско-Тихоокеански договор може да предизвика надпревара в ядреното въоръжаване

[post-views]

Малайзия изрази днес загриженост, че планът на Австралия за строителство на подводници с ядрен заряд съгласно новия договор с Великобритания и САЩ може да катализира надпревара в ядреното въоръжаване в Индийско-Тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

Австралия ще построи 8 подводници с ядрен двигател в рамките на договора за партньорство в сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион, който раздразни Китай.

Това ще накара и други сили също да действат нападателно в региона, особено в Южнокитайско море, съобщи канцеларията на премиера на Малайзия Мухидин Ясин.

В изявлението Китай не е споменат, но външната политика на Пекин в региона е все по-настъпателна, особено нейните претенции към богатото на ресурси Южнокитайско море, някои от които се сблъскват с претенциите на самата Малайзия.

Като държава от АСЕАН, Малайзия отстоява принципа за запазване на АСЕАН като зона на мира, свободата и неутралността, се казва в изявлението.

Малайзия призова всички страни да избягват провокации и оръжейна надпревара в региона.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Избрани