Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Париж обяви „тежка криза“ със съюзниците си заради подводниците и ги обвини в лъжа

[post-views]
Шефът на френското военно разузнаване ще бъде отстранен от поста заради Украйна, казват военни източници

Франция е в тежка криза със САЩ и Австралия, след като Канбера развали мегадоговор за десетки милиарди долари за доставка на френски подводници, което накара Париж да извика посланиците си от двете страни. Това заяви днес пред телевизия Франс 2 френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Ройтерс.

По думите на дипломата, фактът, че за първи път в историята на отношенията си със САЩ Франция извиква посланика си за консултации, е сериозен политически акт, който показва силата на кризата между двете страни, а също и с Австралия.

Льо Дриан определи това като “ лъжа, лицемерие, мащабна загуба на доверие и презрение от страна на съюзници на Франция“.

На въпрос на телевизионния водещ министърът аргументира извикването на френските посланици от Канбера и Вашингтон с „тежката криза“ между Париж и тези страни, информира Франс прес. Той обаче определи като ненужно извикването на френския посланик от Лондон, отбелязвайки иронично: „известен ни е постоянният им опортюнизъм“, няколко месеца след Брекзит.

Според външния министър случилото се ще окаже влияние върху новата стратегическа концепция на НАТО. Той обаче не спомена за излизане от алианса.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани