Информационен център на Министерство на oтбраната

Евакуация на Канарските острови

Евакуация на Канарските острови

Продължава евакуацията на хора от канарския остров Ла Палма, заради изригналия вулкан Кубре Виеха. Освен материални щети засега няма данни за пострадали или ранени. Премиерът на Испания Педро Санчес пристигна на острова, за да се запознае на място със ситуацията.

Вулканът Кубре Виеха изригна в неделя, но продължава да изхвърля пепел и лава. Това принуди властите да евакуират повече от 5 хиляди души.

Освен екипи на гражданска защита и пожарната испанското правителство изпрати и армейски части на острова.

Вулканът Кубре Виеха, който се намира на юг от 80 хилядния град  Ла Палма за сега не представлява опасност за жителите му, увериха властите.

Следим ситуацията от близо, от опасност за избухването на горски пожари, заради лавата, заяви премиерът на страната Петро Санчез. Той приветства  добрата организация и допълни, че освен приоритет остава безопасността на хората.

Остров Ла Палам беше поставен под тревога още миналата седмица заради високата вулканична активност, като в рамките на няколко дни бяха регистрирани над 20 хиляди земни труса. За сега никой не се ангажира с прогнози до кога ще е активен вулкана, но учените предупреждават, че това може да продължи с месеци. Последното изригване на Кубре Виеха е през 1971г, припомня Би Би Си.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top