Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В залива Суда ще бъде изградена втора военноморска база

[post-views]
Гърция гони 12 руски дипломати

Макар дискусиите по новото Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната (MDCA) между Атина и Вашингтон да продължават, гръцки военни източници разкриха пред изданието Kathimerini, че независимо от формата на документа, в залива Суда на остров Крит ще бъде създадена втора военноморска база.

Новата база ще бъде част от националния оперативен план за следващите години и е свързана с решението Гърция да установи по-постоянно присъствие в Източното Средиземноморие.

Практически погледнато, Атина иска постепенно да създаде военноморска база, която да включва все повече подразделения на флота.

Що се отнася до техническата част на преговорите, най-належащото искане на Гърция се отнася до интегрирането на въздушните и военноморските съоръжения на остров Скирос, които въоръжените сили на САЩ ще могат да използват на ротационен или фиксиран принцип.

Въз основа на съществуващите разпоредби на MDCA, американските въоръжени сили имат, освен базата в залива Суда, ротационно присъствие на редица други места, като Стефановикейо, пристанището на Александруполис и авиобазата Лариса.

За Атина евентуалното добавяне на друго място към по-широкия регион на Източна Македония или Тракия (летище Ксанти или Хрисуполи, което някога се смяташе за един вид спирка за безпилотни летателни апарати на НАТО) би било добре дошло.

Въпреки това, поради своята география и стратегическата позиция, Скирос се счита за най-важното искане на Атина.

Последните преговори ще се състоят на 14 октомври, когато външният министър на южната ни съседка Никос Дендиас ще замине за Вашингтон, за да подпише MDCA.

Както ясно намекна премиерът Кириакос Мицотакис, новата MDCA ще бъде за срок от пет години.

Посещението на Дендиас във Вашингтон също ще съвпадне, наред с други неща, с третия кръг от американско-гръцкия Стратегически диалог.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани