Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Евакуация на Канарските острови

[post-views]
Евакуация на Канарските острови

Продължава евакуацията на хора от канарския остров Ла Палма, заради изригналия вулкан Кубре Виеха. Освен материални щети засега няма данни за пострадали или ранени. Премиерът на Испания Педро Санчес пристигна на острова, за да се запознае на място със ситуацията.

Вулканът Кубре Виеха изригна в неделя, но продължава да изхвърля пепел и лава. Това принуди властите да евакуират повече от 5 хиляди души.

Освен екипи на гражданска защита и пожарната испанското правителство изпрати и армейски части на острова.

Вулканът Кубре Виеха, който се намира на юг от 80 хилядния град  Ла Палма за сега не представлява опасност за жителите му, увериха властите.

Следим ситуацията от близо, от опасност за избухването на горски пожари, заради лавата, заяви премиерът на страната Петро Санчез. Той приветства  добрата организация и допълни, че освен приоритет остава безопасността на хората.

Остров Ла Палам беше поставен под тревога още миналата седмица заради високата вулканична активност, като в рамките на няколко дни бяха регистрирани над 20 хиляди земни труса. За сега никой не се ангажира с прогнози до кога ще е активен вулкана, но учените предупреждават, че това може да продължи с месеци. Последното изригване на Кубре Виеха е през 1971г, припомня Би Би Си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани