Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ започнаха масово експулсиране на хаитянски мигранти от Тексас

[post-views]
САЩ наложиха още санкции срещу руски олигарси

САЩ започнаха да връщат в родината им мигранти от Хаити, лагеруващи в тексаски пограничен град, и се опитаха да попречат на други да влязат през границата от Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Три самолета със 145 пътници всеки вече пристигнаха в хаитянската столица Порт о пренс, а властите в Хаити казаха, че във вторник се очакват още шест полета.

Американските власти пристъпиха към експулсирането на много от събралите се над 12 000 мигранти в района на мост в Дел Рио, Тексас, влезли през границата от Сиудат Акуна в Мексико.

Започналата операция за експулсиране без възможност да се кандидатства за убежище може да се сравни само със случилото се през 1991 г., когато бреговата охрана прехващаше хаитянски бежанци в морето и ги изпращаше в лагер в Гуантанамо след свалянето на президента Жан-Бертран Аристид, каза представител на правозащитната организация „Рефюджийс интернешънъл“.

Вчера Мексико също съобщи, че ще започне да депортира хаитяни в страната им. Правителствен представител каза, че ще има полети от градове край американската граница и границата с Гватемала, където остава най-голямата група.

Значителен брой хора от Хаити мигрират в САЩ от Южна Америка от няколко години. Мнозина от тях напуснаха страната си след опустошителното земетресение от 2010 г. Някои мигранти в лагера в Дел Рио казват, че разрушителното земетресение в Хаити и убийството на президента Жовенел Моиз наскоро са ги накарали да се страхуват да се върнат в родината.

„В Хаити няма сигурност. Страната е в политическа криза“, казва 38-годишен мъж, пристигнал в Тексас със съпругата и двете си дъщери.

От петък от лагера в Дел Рио са експулсирани или преместени в центрове за задържане 3300 мигранти, каза шефът на граничната патрулна служба Раул Ортиз. Той очаква за ден от лагера да бъдат преместени 3000 от оставащите около 12 600 мигранти, а другите да бъдат експулсирани до седмица.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани