Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осем са загиналите при стрелбата в университета в руския град Перм

[post-views]
Правителството на Канада забрани вноса на пистолети

Осем са загиналите при стрелбата в университета в руския

град Перм. Има и други пострадали, предаде ТАСС, позовавайки се на федералното следствие.

По данни на ведомството нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Самоличността му е установена.

Според телевизия „РЕН“ става дума за 18-годишния Тимур Бекмансуров, посочва новинарският сайт „Лента“.

Студентът оставил съобщение в социалните мрежи, преди да нападне ВУЗ-а. Той посочил, че не е екстремист, а престъплението му не е терористичен атентат, Добавил, че отдавна подготвял атаката и събирал пари, за да си купи огнестрелно оръжие.

По повод изтеклата информация, че стрелецът бил използвал т. нар. травматични оръжия, АП обяснява, че макар тези несмъртоносни оръжия да стрелят с гумени куршуми и други подобни, те могат да бъдат и преработени за стрелба с обикновени боеприпаси, а още не се знае още какво точно е било оръжието.

Местната телевизия „Москва 24“ публикува в Телеграм видео, заснето от студенти, скрили се в една аудитория по време на нападението. На записа се вижда как младежът с оръжие в ръка върви по територията на ВУЗ-а към учебния корпус.

Студенти разказали пред „Лента“, че научили за стрелбата от социалните мрежи и „спокойно се барикадирали, лягайки на пода зад банките“. Цитирали слухове, според които нападателят започнал да стреля в близка пушалня, след което се запътил към учебния корпус.

След съобщенията за стрелба ръководството на университета отправило призив към студентите да се барикадират и ако могат, да напуснат кампуса. Някои преподаватели обаче отказали дори да затворят вратите и продължили занятията.

Премиерът Михаил Мишустин спешно изпратил в Перм министъра на науката и образованието и здравния министър.

Образувано е наказателно дело, което ще се разследва от централния апарат на следствието.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани