Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военната помощ за Израел е премахната от американски законопроект за финансиране на правителството

[post-views]
Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за допълнително ограничаване на търговията с Русия след инвазията й в Украйна

Демократите в американската Камара на представителите на американския Конгрес извадиха въпроса за финансирането на военната помощ за Израел в размер на 1 милиард долара от текста за временно финансиране на работата на американското правителство. Това стана след възражения на либералите в Камарата на представителите, предаде Ройтерс.

Някои демократи се противопоставиха на разпоредба на законопроекта за временно финансиране на работата на правителството. Тази разпоредба предвиждаше допълнително финансиране за Израел, за да може той да поддържа и захранва своята система за противоракетна отбрана „Железен купол“. Американската компания „Рейтиън“ (Raytheon) произвежда много от компонентите за „Железен купол“

Спорът доведе дори до кратко прекъсване на работата на законодателите, преди лидерите на комисията по бюджетни кредити да обещаят, че финансирането за израелската система ще бъде включено в законопроекта за отбранителните разходи по-късно тази година.

САЩ вече предоставиха над 1,6 милиарда долара на Израел за разработване и изграждане на системата „Железен купол“, според миналогодишен доклад на Конгреса. Това финансиране е израз на постоянната силна подкрепа за отпускане на помощи за Израел, както сред демократите, така и сред републиканците. Тази година някои либерални демократи обаче възразиха срещу тази политика като изтъкнаха палестинските жертви при ответния удар на Израел след ракетните атаки на Хамас през май.

Израел съобщи, че повече от 4350 ракети, изстреляни от ивицата Газа по време на конфликта, са били прехванати и взривени в небето от системата „Железен купол“.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани