Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началниците на генералните щабове на САЩ и Русия се срещнаха във Финландия на фона на нарастващо напрежение

[post-views]
Военните на САЩ провеждат разузнавателен полет над Русия

На фона на нарастващо напрежение между Русия и САЩ високопоставени военни от двете страни се срещнаха във Финландия, за да обсъдят как да намалят „рисковете от инциденти по време на военните си дейности“, предаде ДПА.

Разговорите между началника на генералния щаб на Русия генерал Валерий Герасимов и председателя на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили са били конструктивни, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от агенция „Интерфакс“. Двамата са обсъдили също въпроси от взаимен интерес, макар че не бяха дадени повече подробности.

Русия хвърля върху САЩ отговорността за ситуацията в Афганистан след хаотичното изтегляне на на американските войски и завземането на властта от талибаните миналия месец. Москва се страхува от проникването на екстремисти от групировката „Ислямска държава“ на територията на нейните съюзници в Централна Азия, като и от нарастване на трафика на наркотици в региона.

Няколко неотдавнашни военни учения, извършени от двете страни, допринесоха за напрежението помежду им. В момента се провеждат мащабни учения на НАТО в Украйна с участието на САЩ и 11 други страни от алианса.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани