Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Туширане на напрежението: Лидерите на Франция и САЩ в приятелски разговор

[post-views]
Френция ще предложи помощ на руската редакторка, протестирала по руската държавна телевизия срещу войната в Украйна

САЩ и Франция в първи опит да изгладят търканията си около обявения миналата седмица нов отбранителен съюз между Америка, Великобритания и Австралия. Пактът известен като АУКУС разгневи Париж, след като стана ясно, че Канбера ще се откаже от купуването на френски подводници в размер на 40 милиарда долара.

Телефонният разговор между американския президент Джо Байдън е френския му колега Еманюел Макрон е минал в приятелски тон и е продължил час и половина, съобщиха от Белия дом. Лидерите са се споразумели да се срещнат лично по-късно през годината в Европа, като и Париж да върне посланика си във Вашингтон, след обявяването на новия отбранителен пакт АУКУС. Ход, който Франция определи като предателство. Президентите на САЩ и Франция са единодушни, че ситуацията може да реши, чрез открити и честни консултации между съюзниците, се казва във разпространената до медиите общо декларация.

Джен Псаки – говорител на Белия дом:

„Президентът призна, че наистина е имало необходимост от по-широки консултации преди да бъде обявен новия съюз, което беше и основното послание в разговора.

Франция получи подкрепа от партньорите си в ЕС, като ЕК определи действията на САЩ, като неприемливи и поредното доказателствоа, че трансатлантическият диалог е прекъснат. Твърдение, което британският премиер Борис Джонсън омаловажи, като посочи, че основната цел на АУКУС е да подобри глобалната сигурност.

Новият пакт за сигурност беше определен от анализатори, като най-голямото партньорство в областта на отбраната между трите държави от десетилетия на сам, като е изцяло насочен за въздържането на Китай в Индо-Тихоокеанския регион. Като част от споразумението обаче Австралия ще получи технологията за производството на ядрени подводници, с което закупуването на френски се обезсмисля.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани