Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН ни призова да свалим оръжията, макар и за 24 часа

[post-views]
ООН ни призова да свалим оръжията, макар и за 24 часа

Спирдон Спирдонов

Честваха Деня на мира пред Паметника на Незнайния воин

Преди 40 години Общото събрание на ООН обяви 21 септември за Международен ден на мира. Темата за 2021 г. е „По-добро възстановяване за един справедлив и устойчив свят”. По този повод пред Паметника на Незнайния воин се събраха представители на военно-родолюбиви организации. Проявата бе организирана от Инициативния комитет със съпредседатели  посланик Владимир Сотиров – председател на Дружеството на ООН в България, и доц. д-р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ).

Посланието на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш бе прочетено от Мария Бадева и Кристина Минчева, които са български младежки делегати към ООН с мандат 2021–2022 г. Отбелязано бе, че през тази година Международният ден на мира се чества в кризисен за човечеството момент във връзка с пандемията. Изправени сме пред избора: мир или вечна опасност, се посочва в посланието. Трябва да изберем мир и затова генералният секретар призовава 24 часа прекратяване на огъня на 21 септември. Единствено в обстановка на мир може да бъде уважавано човешкото достойнство, заяви в приветствието си посланик Владимир Сотиров. Призивът на Общото събрание на ООН за прекратяване на 21 септември за 24 часа въоръжените конфликти, каза той, цели постигането на една хуманитарна пауза, която дава възможност да се поеме грижа към починалите, ранените и цивилното население, което е пострадало в конфликтите. В момента в света има 17 войни, посочи представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България Нарасимха Рао.

Ние, ветераните от Втората световна война, работим всеки ден активно за защита на мира, подчерта в словото си заместник-председателят на СВВБ доц. д-р Софи Пинкас. Участниците бяха поздравени и от Виолета Ангелова, представител на „Пробега на мира“. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички жертви на войните, въоръжените конфликти и терористичните актове. На Паметника на Незнайния воин бяха поднесени венци и цветя от министър-председателя Стефан Янев, военно-патриотичните организации и участниците в честването.

Най-ново

Единична публикация

Избрани