Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентарни избори в Германия – водещите партии се обявиха за по-силна Европа

[post-views]
Парламентарни избори в Германия – водещите партии се обявиха за по-силна Европа

Водещите партии в Германия се обявиха за по-силна и независима Европа. Това стана ясно от последния телевизионен предизборен дебат, в който взеха участие лидерите на основните политически сили. Вотът в неделя се следи с голям интерес, защото германците ще трябва да изберат наследник на един от най-успешните си канцлери Ангела Меркел.

Промените в климата, икономиката и външната политика се оказаха в центъра на последният телевизионен предизборен деба. Независимо от различията по тези въпроси фаворитите за канцлерския пост в страната бяха единодушни, че Германия се нуждае от по-силна Европа.

„Сега е момента да потвърдим принципите си, в частност създаването на един по –силен Европейски съюз, разбира се с тясното сътрудничество със САЩ, и НАТО“, заяви лидерът на Социалдемократическа партия Олаф Шолц.

Основният му опонент кандидатът за канцлер на Християндемократическия съюз Армин Лашет, отидете по-далеч, като посочи, че Европа трябва да говори в един глас, да стартира повече общи проекти, дори в областта на отбраната, като гаранция ако един ден САЩ се изтеглят.

Другият фаворит за канцлерския пост е лидерът на Зелената партия Аналена Бербок, която също вярва, че ЕС трябва да води единна политика, за да може да се противопостави на страни като Китай, в които се нарушат човешките прави и свободи.

Анализатори очакват оспорван вот в неделя, след като последните проучвани на обществените нагласи дават съвсем малка преднина на лидера социалдемократите Олаф Шолц, пред Армин Лашет, издигнат от християндемократите на Ангела Меркел.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани