Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ с нови санкции срещу Русия

[post-views]
Русия обвини САЩ в пряка намеса в Украйна

Москва определи действията на Вашингтон като прибързани

САЩ налагат нови санкции на Русия. Наказателната мярка е част от приетия от Камарата на представителите законопроект за военния бюджет за 2022г. Сред другите инициативи в документа е създаването на наказателен списък с имена, замесени в ареста на руския опозиционер Алексей Навални.

Ако бъде окончателно приет военния бюджет за отбрана САЩ, който през 2022г ще е в размер на 778 милиарда долара, то американските граждани и фирми няма да могат да търгуват с руски държавни ценни книжа, дори чрез посредници.

В документа се посочва, че мярката е в отговор на руската намеса в американския политически живот, в частност президентските избори. Наред с това американските законодатели искат и налагането на санкции на всичките 35 длъжности лица, замесени по случая с руския опозиционер Алексей Навални. В него наред с журналисти и политици, присъстват и имената на началниците на ФСБ и Разследващия комитет на Русия.

Очаквано Москва призова САЩ да не прибързат в решенията си. „Само хора, които няма никаква представа за реалността в Русия, могат да изготвят такъв списък с лица и с тема, към която никой от тях няма и не може да има, каквото и да е отношение“, коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захорова.  

Наред с това в проектобюджета за отбраната на САЩ има е силни препоръки да се обмислят, санкции и срещу руско-германския енергиен проект „Северен поток-2“, който наскоро официално беше завършен. За да бъде окончателно приет документа се изисква и подписа на американския президент Джо Байдън.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани