Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

30 години Музей на авиацията

[post-views]
30 години Музей на авиацията

На 21 и 22 септември се състоя Четвъртата национална въздушна обиколка на България

На 21 септември 1991 г. вицепрезидентът на България  Атанас Семерджиев открива тържествено музейната авиационна сбирка на Летище Крумово. Във вътрешната й експозиция са представени свидетелства, свързани с историята на българската бойна авиация, а във външната – над 45 самолета и вертолета. През юли 1993 г. на свое заседание Военният съвет на ВВС решава за основател на Музея да се смята инициаторът за неговото построяване полковник Йорго Киранов. През 1994 г. по предложение на министъра на отбраната Валентин Александров Министерството на културата дава съгласие за преобразуване на музейната сбирка на Летище Крумово в Музей на авиацията и ВВС към Министерството на отбраната. През 2005 г. той става филиал на Националния военноисторически музей…

Така на тържество на 21 септември 2021 г. щрихира 30-годишната история на Музея на авиацията днешният негов директор Рада Банялиева. А първият замисъл за съхранение на самолети като музейни експонати възниква след подписването на Ньойския мирен договор на 27 ноември 1919 г., но той не се реализира, тъй като според клаузите на договора всички самолети на българската авиация трябва да бъдат унищожени. След това е имало още два подобни опита, които се провалят…

На честването на 30-годишнината на музея присъстваха заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, командирът на 24-та авиобаза бригаден генерал Димитър Иванов, военнослужещи и ветерани на авиацията.

В този ден от района на Летище Крумово бе поставено и началото на Четвъртата национална въздушна обиколка под патронажа на Румен Радев – президент на Република България  и върховен  главнокомандващ на Въоръжените сили. Поздравителен адрес от негово име прочете съветникът му по отбрана о.з. полковник Илия Милушев.

Историята на тези обиколки проследи бригаден генерал от запаса Спас Спасов – председател на фондация „Български ВВС”. През 1926 г. е проведена първата въздушна обиколка. Втората е през 2012 г. по повод 100-годишнината от първия боен полет на българската военна авиация, а третата – през 2015 г., по случай 100-годишнината на българското самолетостроене.

Обиколките се провеждат по инициатива на фондация „Български ВВС“ и Командването на българските ВВС. В Четвъртата обиколка активно участва като организатор на събитието и Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) с председател Иван Недялков.

Настъпи кулминацията на тържеството. Прозвуча маршът на ВВС, изпълнен от Представителния духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов.

Стартът бе даден от бригаден генерал Петьо Мирчев.

На борда на самолетите, включени в Четвъртата въздушна обиколка, бяха качени 9 броя гилзи (контейнери с пръст), с почва от първите български летища.

Маршрутът през първия ден – 21 септември, бе от Летище Крумово, над Летище Кабиле и кацане в Приморско. Прелитането през втория ден бе от Приморско до Летище Балчик, прелитане над Летище Щръклево, Летище Долна Митрополия (кацане), излитане за местодомуване, а за носителите на дарението от Командването на ВВС – кацане на Летище Крумово.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани