Информационен център на Министерство на oтбраната

Байдън няма да се позове на правото за неприкосновеност на комуникациите на Тръмп в разследването за щурма на Капитолия

Байдън няма да се позове на правото за неприкосновеност на комуникациите на Тръмп в разследването за щурма на Капитолия

Американският президент Джо Байдън няма да се позове на така наречената привилегия на изпълнителната власт, за да защити комуникацията на бившия президент Доналд Тръмп във връзка с разследването за кървавия щурм на Капитолия на 6 януари, заяви говорителката на Белия дом Джейн Саки, цитирана от Ройтерс.

“Президентът вече е решил, че не би било уместно да се позове на изпълнителната привилегия”, каза говорителката и добави: “Затова ще отговорим своевременно на тези въпроси, когато бъдат отправени”.

Специалната комисията на Камарата на представителите на американския Конгрес, разследваща кървавите събития в Капитолия, призова четирима бивши членове на администрацията на Доналд Тръмп, включително Марк Медоус и Стив Банън, съобщи онзиден председателят й.

Тръмп каза, че ще оспори призовките на базата на “привилегията на изпълнителната власт и други мотиви”.

Тази привилегия позволява на Белия дом да отказва предоставяне на записи на комуникацията между президента и негови сътрудници, която се смята за поверителна.

Американски президенти в миналото са се позовавали на това право, за да запазят комуникацията на предшествениците си в тайна.

След като Байдън се отказва от правото на поверителност на комуникацията се очаква Тръмп да да сезира съда по казуса.

Източник: bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top