Информационен център на Министерство на oтбраната

Френски генерал предаде на друг висш офицер от Франция ръководството на важен команден център на НАТО

Франция обсъжда излизане от НАТО, нарекоха го стъпка към независимост

Генерал Филип Лавин пое от генерал Андре Ланата ръководството на Съюзното командване по трансформацията, което е важен стратегически център на НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Предаването на командването между двамата френски висши военни стана на церемония в Норфолк, Вирджиния. Ланата ръководеше центъра три години.

Смяната в ръководството беше извършена в момент на изострено напрежение между Франция и САЩ заради сделка за подводници.

С промяната Франция затвърди мястото си начело на един от двата стратегически командни центъра на НАТО и единствената щабквартира на алианса в Северна Америка.

Френски офицери оглавяват стратегическия център от 2009 г., когато Франция се върна в командната структура на НАТО след 43-годишно отсъствие.

Преминаването на командването от един френски генерал към друг показва, че Франция остава твърдо обвързана с НАТО въпреки спора заради отбранителния договор между САЩ, Великобритания и Австралия и новите призиви за спиране на военната зависимост на Европа от Америка.

Източник: bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top