Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън няма да се позове на правото за неприкосновеност на комуникациите на Тръмп в разследването за щурма на Капитолия

[post-views]
Байдън заяви, че макар да възнамерява да се кандидатира отново, още не е взел окончателно решение

Американският президент Джо Байдън няма да се позове на така наречената привилегия на изпълнителната власт, за да защити комуникацията на бившия президент Доналд Тръмп във връзка с разследването за кървавия щурм на Капитолия на 6 януари, заяви говорителката на Белия дом Джейн Саки, цитирана от Ройтерс.

„Президентът вече е решил, че не би било уместно да се позове на изпълнителната привилегия“, каза говорителката и добави: „Затова ще отговорим своевременно на тези въпроси, когато бъдат отправени“.

Специалната комисията на Камарата на представителите на американския Конгрес, разследваща кървавите събития в Капитолия, призова четирима бивши членове на администрацията на Доналд Тръмп, включително Марк Медоус и Стив Банън, съобщи онзиден председателят й.

Тръмп каза, че ще оспори призовките на базата на „привилегията на изпълнителната власт и други мотиви“.

Тази привилегия позволява на Белия дом да отказва предоставяне на записи на комуникацията между президента и негови сътрудници, която се смята за поверителна.

Американски президенти в миналото са се позовавали на това право, за да запазят комуникацията на предшествениците си в тайна.

След като Байдън се отказва от правото на поверителност на комуникацията се очаква Тръмп да да сезира съда по казуса.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани