Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-голямата тревога за Сърбия е Косово и Метохия

[post-views]
Най-голямата тревога за Сърбия е Косово и Метохия

От всички предизвикателства, пред които сме изправени, най-тревожното за Сърбия е поддържането на мира и стабилността в южната сръбска провинция Косово и Метохия. Това заяви сръбският премиер Ана Бърнабич в речта си пред Общото събрание на ООН.

Повече от две десетилетия ние непрекъснато привличаме международното внимание към проблеми, пред които е изправено неалбанското население. Свидетели сме на постоянното увеличаване на атаките, насочени срещу сърби, тяхната собственост и религиозното наследство в Косово и Метохия. За да илюстрираме, през 2014 г. е имало 55 такива инциденти, 62 през 2016 г., 71 през 2020 г. и 100 от началото на началото на тази година. Общият брой на атаките през 2020 г. вече беше надхвърлен до юни на тази година. Според ООН, Косово и Метохия все още са територията с най-малък брой връщащи се (вътрешно разселени сърби) от всички постконфликтни райони по целия свят, каза тя.

Въпреки всички предизвикателства и ежедневни провокации, Сърбия остава силно ангажирана за намиране на компромисно решение, което да гарантира траен мир и стабилност. Диалогът и прилагането на постигнатите споразумения са единственият подходящ начин за разрешаване всички въпроси. Въпреки това, почти 9 години след постигането на Брюкселското споразумение за нормализиране между Белград и Прищина, дори не е започнало изпълнението на правилата за сръбската общност. Сърбия, като защитава своя суверенитет и териториална цялост, едновременно защитава международното право, Хартата на ООН, правно обвързващата резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1244 и върховната власт на Съвета за сигурност, когато става въпрос за запазването на международен мир и сигурност, настоя премиерът.

Белград се обръща с искане към ЕС и международната общност правата на сръбското малцинство да бъдат гарантирани.

Сърбия, която загуби контрола над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 г., отказва да признае независимостта на бившата си провинция.

Сърбия започна нов национален празник миналата седмица с демонстрация на военна мощ и призова всички сърби на Балканите да се обединят под един флаг, предизвиквайки безпокойство сред съседите си, след като подобни призиви доведоха до кървавите войни през 90-те години на миналия век.

Показването на мускули от сръбските служители, както и техните призиви за създаване на „сръбски свят“ или политическо обединение на около 1,3 милиона сърби, които живеят в Босна, Черна гора, Косово и Хърватия със Сърбия, предизвикаха притеснения в съседните страни.

Източник: news.bg 

Най-ново

Единична публикация

Избрани