Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френски генерал предаде на друг висш офицер от Франция ръководството на важен команден център на НАТО

[post-views]
Франция обяви шестима руски дипломати за персона нон грата заради тайна операция

Генерал Филип Лавин пое от генерал Андре Ланата ръководството на Съюзното командване по трансформацията, което е важен стратегически център на НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Предаването на командването между двамата френски висши военни стана на церемония в Норфолк, Вирджиния. Ланата ръководеше центъра три години.

Смяната в ръководството беше извършена в момент на изострено напрежение между Франция и САЩ заради сделка за подводници.

С промяната Франция затвърди мястото си начело на един от двата стратегически командни центъра на НАТО и единствената щабквартира на алианса в Северна Америка.

Френски офицери оглавяват стратегическия център от 2009 г., когато Франция се върна в командната структура на НАТО след 43-годишно отсъствие.

Преминаването на командването от един френски генерал към друг показва, че Франция остава твърдо обвързана с НАТО въпреки спора заради отбранителния договор между САЩ, Великобритания и Австралия и новите призиви за спиране на военната зависимост на Европа от Америка.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани