Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Безпилотен танкер увеличава способностите на американския флот

[post-views]
Безпилотен танкер увеличава способностите на американския флот

Автор: Димитър СТАВРЕВ

F-35C проведе първото си дозареждане във въздуха от безпилотният танкер на американския флот MQ-25 Stingray. Изтребителят стана третият тип самолет, който получава гориво от първата безпилотна система на ВМС, предназначена за разполагане на борда на самолетоносачи.

БЛА MQ-25 Stingray провежда първия полет за дозареждане с гориво на въздушен радар E-2D на 18 август
Фото: Boeing

Тестовият БЛА Boeing MQ-25 T1 и F-35C от Въздушна изпитателна ескадрила 23 на ВМС извършиха 3-часова мисия на 13 септември, излитайки от летището в Сейнт Луис (Илинойс), след което преминаха през процес на скачване и дозареждане с гориво.
Това дозареждане с гориво последва 6-часов пробен полет на 18 август, когато MQ-25 дозареди за първи път летящ радар E-2D Advanced Hawkeye. Първият въздушен тест за дозареждане с гориво бе извършен на 4 юни, когато F/A-18E-F Super Hornet бе дозареден във въздуха от безпилотния танкер за първи път в историята на морската авиация.
В допълнение към тези въздушни тестове за дозареждане с гориво MQ-25 T1 е направил 36 полетни теста. ВМС на САЩ ще започнат да разполагат палубна многоцелева ескадрила с безпилотни апарати по-късно тази година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани