Информационен център на Министерство на oтбраната

„Единна Русия“ взема 324 от 450 места в Думата

Управляващата партия в Русия ще получи 324 от 450-те места в новия състав на парламента, обявиха руските изборни власти. Броят е по-малък от получения от прокремълската партия „Единна Русия“ (ЕР) на предишните избори, но въпреки това й дава непреодолимо мнозинство. Според резултатите ЕР събира 49,8% от гласовете за 225-те места, които се избират пропорционално. Други 225 места се избират мажоритарно, а кандидатите на ЕР печелят 198 от надпреварите за тях. Руската Централна избирателна комисия заяви, че това прави 324 мандата за партията, което е с 19 по-малко в сравнение с 2016 г., но все пак достатъчно, за да прави промени в руската конституция.
Повечето от останалите места ще бъдат заети от три други партии, кoито обикновено участват в Държавната Дума, като към тях сега се добавя формацията „Нови хора“, която беше създадена миналата година и е смятана от мнозина за спонсориран или поне насърчаван от Кремъл проект. Отделни кандидати от още три партии също получават място, както и петима независими кандидати. На изборите за глава на мюсюлманската автономна република Чечения Рамзан Кадиров получи 99,7% от гласовете.
Комунистическата партия, която е втора политическа сила, ще има 57 депутати – подобрение в сравнение с получените преди пет години 42.
До участие в изборите този път не бяха допуснати почти никакви опозиционни кандидати, след като руските власти започнаха масирани репресии срещу критиците на Кремъл. (БА)

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top