Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Единна Русия“ взема 324 от 450 места в Думата

[post-views]
Руската частна армия „Вагнер“ влиза в Мали?

Управляващата партия в Русия ще получи 324 от 450-те места в новия състав на парламента, обявиха руските изборни власти. Броят е по-малък от получения от прокремълската партия „Единна Русия“ (ЕР) на предишните избори, но въпреки това й дава непреодолимо мнозинство. Според резултатите ЕР събира 49,8% от гласовете за 225-те места, които се избират пропорционално. Други 225 места се избират мажоритарно, а кандидатите на ЕР печелят 198 от надпреварите за тях. Руската Централна избирателна комисия заяви, че това прави 324 мандата за партията, което е с 19 по-малко в сравнение с 2016 г., но все пак достатъчно, за да прави промени в руската конституция.
Повечето от останалите места ще бъдат заети от три други партии, кoито обикновено участват в Държавната Дума, като към тях сега се добавя формацията „Нови хора“, която беше създадена миналата година и е смятана от мнозина за спонсориран или поне насърчаван от Кремъл проект. Отделни кандидати от още три партии също получават място, както и петима независими кандидати. На изборите за глава на мюсюлманската автономна република Чечения Рамзан Кадиров получи 99,7% от гласовете.
Комунистическата партия, която е втора политическа сила, ще има 57 депутати – подобрение в сравнение с получените преди пет години 42.
До участие в изборите този път не бяха допуснати почти никакви опозиционни кандидати, след като руските власти започнаха масирани репресии срещу критиците на Кремъл. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани