Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хората, които броят секундите до сливането на ракета и мишена

[post-views]
Хората, които броят секундите до сливането  на ракета и мишена

Ракетчиците са хора на детайла. Дали товарят ракетата на установката, дали следят маркера на мишената преди пуска, дали се молят двете точки – на ракетата и на мишената да се слеят в едно и да чуят, че целта е поразена – всичко трябва да е изчистено до перфекционизъм. Защото мощта на ракетата не прощава пропуските. Цяла година ракетчиците се трудят неистово, за да имат шанса да видят на живо труда си на зенитния полигон. Подготовката е сизифовска – два-три дни транспортиране на комплексите до полигона, след това разтоварване, след това отново натоварване на различните системи на мобилната пускова установка. Накрая ставане в 3 сутринта, за да се извърши последното дислоциране в района на стрелбите. При стационарните комплекси се изисква разполагане в района, дислоциране на радари, дизелови генератори и други помощни транспортни средства. Всичко това се компресира в секундите, когато операторът следи на монитора сливането на двете точки – на ракетата и на мишената. Резултатът трябва да е единствен – поразяване на целта. Сега разказваме за емблематичните фигури от различните пускови установки, които са в миманса на успешните стрелби по време на учението „Шабла 2021-2“.

Синхрон между оператора и офицера за насочване
изисква майор Хрисимир Атанасов, заместник-командир на зенитно-ракетния дивизион в Кичево.
„Работата в един ракетно-зенитен дивизион е екипна. В Кичево на въоръжение е ЗРК С-125 „Нева”. Зад тези резултати стоят правилните и синхронизираните действия на всички специалисти, както и дългите месеци предварителна подготовка. Служа в поделението от 12 години, а общо в армията съм от 1992 г.“, казва майор Атанасов.
Минутите и секундите преди пуска са „предстартова треска на целия разчет. Има много вътрешно напрежение, но то е овладяно и скрито зад хладнокръвните действия и концентрацията на състава. Самата стрелба продължава между 10 сек. и 30 сек. в зависимост от това, колко далеч и на каква височина се намира мишената, а за победата в състезанието с мишената е важна точността в работата между оператора и офицера за насочване.
Екипът, включен в тазгодишните стрелби на зенитен полигон Шабла, се състои от 20 военнослужещи. Целта при техния подбор е да се даде максимална възможност за обучението на нови хора, за да се осигури натренираност в действията им, приемственост в подготовката и в крайна сметка силна мотивация на екипа за справяне със задачите. Както навсякъде, така и тук, не липсват проблеми и предизвикателства с поддръжката и обслужването на техниката и доставката на резервни части, но личният състав се справя благодарение на инженерите и тяхната висока техническа компетентност. Ето защо в дивизиона самостоятелни действия и индивидуални успехи няма. Когато създадеш този екип – целта винаги ще бъде поразена.

Радвам се на младите хора, които гонят професионализъм“ казва подполковник Стефан Георгиев, командир на дивизиона „Куб“ в Стара Загора

„Изключително доволен съм от хората си. Реализирахме 6 от 6 успешни пуска, гордо заявява подполковник Стефан Георгиев.
Разчетът, който обслужва комплекса по време на ученето, наброява 90 души. Стрелбите са най-голямото предизвикателство за целия личен състав.
Най-голяма радост за него е успехът, който постигат по-младите му колеги, защото новите подготвени хора формират бъдещото ядро от специалисти, които ще поддържат в изправност и експлоатират зенитно-ракетния комплекс. Такъв е примерът и в тазгодишния екип. Капитан Диан Колев, заместник-комадир на 3-та зенитно-ракетна батарея от състава на дивизиона, успешно порази целта като командир на стрелбата при първия си практически пуск.

„6 месеца градихме екип от хора от 6 бази“ признава подполковник Ивелин Стоянов, началник на Оперативен център на в.ф. 22320 – Божурище
„Организирането на тазгодишното участие на комплекса в „Шабла 2021-2“ бе истинско предизвикателство за цялото командване на 1-ва Зенитно-ракетна база – Божурище, с командир полковник Валери Ценов и подчинените формирования. Цели 10 години, „Волхов“ се използваше за създаване на мишенна обстановка за другите типове наземно базирани средства за противовъздушна отбрана. За целите на бойното му използване бе сформиран нов екип от специалисти от 6 формирования, разположени в различни населени места на територията на страната ни.
Добрата поддръжка и своевременната подготовка на С-75 и ракетите са причината за петте успешни пуска на ракетите, които поразиха мишените на полигона, казва подполковник Ивелин Стоянов. „Щастлив съм, че комплексът ще бъде в принос за противовъздушната отбрана на страната, защото на този етап с тази техника разполагаме. Без общите усилия на Смесения технически дивизион и всички командири от Божурище, Шабла, Кичево, Стара Загора, Костинброд и Черноморец, които са отделили военнослужещи от техния състав, комплексът „Волхов“ нямаше да успее да проведе експерименталните и бойните стрелби.
Благодаря и на всички офицери, сержанти и войници от разчета, както и на двамата офицери за насочване – майор Мирослав Благоев и капитан Веселин Василев, за точните пускове!“, каза още подполковник Ивелин Стоянов.

Без сърцатост нямаше да се случат нещата“ твърди майор Димитър Колев, началник-щаб на в.ф. 22130 – Ямбол
„Подготовката на реален боен пуск на ТРК „Точка“ е голямо събитие – трябват изключително много сърцати хора, за да се случат нещата. Нужна е силна мотивация на личния състав, разчетите бяха подготвени на 100 %, решителни да изпълнят своите задачи. Искам да изкажа огромна благодарност към стартовата батарея, която изпълни бойния пуск, на офицерите и сержантите и войниците, които си свършиха перфектно задачата. Без тяхната отдаденост нямаше да се случат нещата. Имаше проблеми по време на пуска, но бяха взети правилните решения и момчетата си свършиха работата.
През 2015 г. беше моят първи пуск, когато бях командир на батарея на Шабла. Преди това не беше стреляно 16 години с ракетния комплекс. Тези хора преди 6 години не бяха виждали какво е боен пуск, а всичко беше само на теория“, казва майор Димитър Колев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани