Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въоръжение от ново поколение за „Страйкър“

[post-views]
Бронираните машини „Страйкър“ идват след юни 2025 г.
„Страйкър“ с новия комплект въоръжение

Американската високотехнологична отбранителна компания „Леонардо“ получи договор за 204 млн. долара, за да достави 59 допълнителни комплекта от оръжейно оборудване за бронетранспортьорите „Страйкър“, производство на друг американски гигант „Дженерал Дайнамикс“. Новите комплекти интегрират в себе си съществуващи и нови технологични решения във въоръжението на прочутия „Страйкър“.
Новото въоръжение ще осигури на войските по-големи способности да действат на тактическо ниво и да поразяват движещи се и стационарни цели на противника. В новите модулни боекомплекти са интегрирани различни кинетични оръжия като 30 мм оръдие, картечница М240 7,62 мм, ракети „Стингър“ и ракети от системата „Лонгбоу Хелифайър“. Ракетите „Лонгбоу“ могат да се интегрират на литорални бойни кораби, самолети и хеликоптери, и на сухопътни бронирани машини за борба с танкове. Достигат до целта през мъгла, дъжд и прах.
Новият оръжеен комплект разполага и с многоцелеви полусферичен радар (MHR), който открива, проследява, класифицира и локализира заплахи, идващи от стационарни или мобилни вражески обекти на дистанция от 5 км. На разстояние 10 км може да проследява и траектории на въздушни заплахи. Радарът е подходящ и за граничен контрол.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани