Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Подготвяме нашето най-голямо учение

– Господин полковник, какво бе участието на 4-ти артилерийски полк в тактическото учение с експериментални и бойни стрелби „Шабла 2021-2”?
– В това учение 301-ви артилерийско-технически дивизион с командир подполковник Веселин Петров проведе експериментален пуск, като представянето ни бе много добро. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов остана изключително доволен. Той е наясно, че ресурсите на системата ни са малко и изтичат. Надяваме се да бъде закупена нова система, която да позволява по-голяма дълбочина на огнево въздействие и съответно да бъде по-модерна.

– Как се справиха воините от полка при гасенето на пожарите в Родопите?
– Всеки ден през двете напрегнати седмици в гасенето на пожари участваха между 30 и 50 военнослужещи с използването на автотракторна техника. Основната им задача в тази силно пресечена местност беше да ограничат пожара така, че огънят да не засегне близките населени места. И се справиха много добре според думите на тези, които ръководеха самата операция. Бях на местата на пожарите. Падналата дървесина на земята тлееше и продължаваше да гори. В крайна сметка на 14-ия ден заваля дъжд.

– Какви изводи си направихте от дейността при пожарите?
– Формированието ни за овладяване на последствията от горски пожари има нужда от оборудване. Например в Асеновград има доброволчески отряд, който е оборудван със защитни облекла и с обувки, които издържат на огъня. Нашите военнослужещи нямат такива облекла и обувки. Създадохме три групи, които се сменяха, защото нямаше как едно формирование да е с дни на терена, на който трудно се дишаше. Имало е моменти, когато огънят е прескачал групите ни. Но въпреки това взаимодействието с останалите групи от пожарникари и от горското стопанство е било добро. Неслучайно главен инспектор Димитър Бришимов, който отговаря за регионалната пожарна безопасност, каза, че помощта на военнослужещите е била много голяма, те са изпълнявали това, което им се каже. За наше щастие не пострада нито един военнослужещ.

– Как ще протече поредното ви полево лагерно обучение на полигон „Корен”?
– Полевата ни подготовка ще бъде от 18 до 29 октомври. Тя е съобразена с това, дали евентуално ще изпълняваме задачи на границата. Ако се наложи, първи артилерийски дивизион няма да излезе на „Корен”. Но при всички случаи подготовката ни ще се състои. Предвидили сме провеждането на тактическо учение с бойни стрелби на реактивния дивизион. Планирали сме и две тактически учения с бойни стрелби – на противотанкова батарея от дивизиона с командир подполковник Коста Делев и на батарея от артилерийския дивизион с командир подполковник Александър Младенов. Разбира се, по време на полевото обучение ще спазваме строги противоепидемични мерки, ще правим тестове, хората ни ще бъдат в повечето време на местността, а не в затворени помещения.

– Какво ще бъде различното на това полево обучение от предишните?
– Това лагерно обучение ще бъде насочено като подготовка на тактическото учение с бойни стрелби (ТУБС) на полка през май 2022 г. Ще изпълняваме задачи, които ще покажем на полковото учение. Ние приехме натовските стандарти в артилерията. И започнахме да работим като колегите от Алианса. Проблемът е, че въоръжението и техниката ни са от времето на Съветския съюз. И оттук възникват някои противоречия – стандартът ни е един, а оперативните процедури са съвсем различни. И се получава нелогично увеличение на времето за изпълнението на артилерийските задачи. Основно на предстоящото лагерно обучение, а и на следващото, надявам се през февруари, ще бъде насочено към това – да съкратим времето за изпълнение на огневите задачи на артилерийските формирования.

– Откога не сте провеждали тактическо учение с бойни стрелби на полка?
– Тактическо полково учение не е провеждано поне през последните двайсетина години, както и бригадно учение, когато бяхме бригада. Времето от полевата подготовка през октомври до полковото учение през май е голямо. Затова поисках да излезем за една седмица на „Корен” в края на февруари следващата година и предложението ми бе прието. Така ще можем да подготвим въоръжението и техниката за участие в полковото учение.

– През тази година имате ли конкурси за прием на войници?
– През февруари проведохме един конкурс и приехме 20 войници. За обявените 20 длъжности се явиха 32 кандидати, но бяха допуснати 27. През ноември предстои конкурс за 10 длъжности. За тях са подали документи близо 90 души, така че за едно място се явяват 9 кандидати. Те не са никак малко, а това означава, че подборът ще бъде наистина качествен.

– Постъпиха ли при вас нови лейтенанти?
– Тази година дойдоха 6 лейтенанти от НВУ „Васил Левски”, което е много добре. От шестимата двама са артилеристи. Двама постъпиха и миналата година. Така малко се облекчава нуждата от взводни командири на артилерийски длъжности. Голям проблем е, че в полка няма офицер химик, а са свободни и още две офицерски длъжности със специалност ЯХБЗиЕ. Другите специалисти ги имаме.

Нека накрая се върнем отново към полковото учение. Още ли имате желание да провеждате съвместни учения заедно с механизираните батальони, да съгласувате действията си, както беше по време на учението на 61-ва бригада „Балканска стена 2020”?
– В подготовка сме за ТУБС на полка, нашето най-голямо учение. Може да участваме съвместно с механизиран батальон на бригада. Ние трябва да сме готови винаги да проведем такова учение. Но все пак то се ръководи от Командването на Сухопътните войски. В него са предвидени да участват различни формирования и съответно трябва да бъдат съгласувани техните действия. Най-положителното е, че ни предстои полково учение. Да покажем способностите на 4-ти артилерийски полк какво може да се очаква от него и какви задачи могат да му бъдат поставяни. Да синхронизираме действията с механизираните формирования. Това е особено важно, защото ние действаме в техен интерес, намираме се в тяхната полоса. Колкото и големи да са възможностите на механизираните бригади, нашите способности в огневата поддръжка са много повече.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани