Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руската частна армия „Вагнер“ влиза в Мали?

[post-views]
Руската частна армия „Вагнер“ влиза в Мали?

Евентуално замесване на частната руска група „Вагнер“ в Мали ще накърни сериозно отношенията между ЕС и Бамако, предупреди дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел. „Изглежда, че преходните власти в Мали дискутират възможността да поканят групата „Вагнер“ да действа в страната. Доколкото знам, никакво решение все още не е взето“, каза Борел“. „Знаем как тази група се държи в различни части на света“, допълни той, визирайки издевателствата, в които е обвинявана тя в Централноафриканската република. „Това ще засегне сериозно отношенията на ЕС с Мали“, допълни той. По този начин ЕС изразява вече формулирано от Франция и Германия безпокойство. Париж и Берлин предупредиха, че прибягването до услугите на „Вагнер“ от страната на властите в Мали с цел подготовка на малийските въоръжени сили и защита на малийските лидери ще постави под въпрос военния ангажимент на Франция и Германия в африканската страна.

От своя страна френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли заяви по време на визита в Бамако, че Париж е решен да продължи ангажимента си в Мали, но така и не получи уверения от малийското правителство относно евентуално сътрудничество с „Вагнер“. Малийският є колега Садио Камара само заяви, че намаляването на френското присъствие в Мали принуждава малийските власти да разглеждат всякаква възможност за обезопасяване на страната. Силите на Франция в Сахел ще бъдат намалени от над 5000 военни сега на между 2500 и 3000 до 2023 г. според генералния щаб на френските въоръжени сили.
Според френски военни източници армията на Франция е започнала в началото на месеца да предислоцира войски от свои бази в северната част на Мали. Франция иска да завърши предислоцирането до януари.

Според източници от дипломацията и сигурността военната хунта в Мали е близо до споразумение с „Вагнер“, а Франция полага усилия да предотврати това, настоявайки, че подобна договореност е „несъвместима“ с продължаване на френското присъствие.
Източник от френското министерство на въоръжените сили каза, че по време на посещението Парли е подчертала, че е важно хунтата да проведе демократични избори през февруари догодина, както е обещала. Малийското външно министерство определи възраженията на съседен Нигер срещу евентуална сделка с „Вагнер“ като „неприемливи, неприятелски и снизходителни“.
Европейските сили в Сахел засега наброяват около 600 военни от девет държави.

Неуспешен опит за преврат в Судан

Неуспешен опит за държавен преврат беше извършен в Судан през тази седмица. Министър-председателят Абдала Хамдок каза, че опитът за смяна на властта е бил организиран от военни и цивилни привърженици на сваления и подсъдим президент Омар Башир.
„Имаше неуспешен опит за държавен преврат, народът трябва да му се противопостави“, написаха държавни медии. Правителствен източник потвърди пред АФП съобщенията, според които заговорниците са се опитали да поемат контрола над сградата на държавните медии, но „не са успели“. „За първи път хора, замесени в опита, бяха арестувани – каза по-късно Хамдок пред медии в столицата Хартум, цитиран от телевизия „Ал Джазира“. – Те в момента са на разпит, за да бъдат установени намеренията им и реалността зад това. Има специален комитет, който разследва какво се е случило.“
Суданската армия държи ситуацията под контрол, съобщи телевизия „Ал Арабия“. По предварителната информация на телевизията зад неуспелия метеж стои група функционери и поддръжници на режима на бившия президент Омар Башир. Хамдок потвърди това. Най-малко четирийсет офицери са арестувани, предадоха Си Ен Ен и „Ал Джазира“.
Според „Ал Джазира“ група офицери, водени от генерал-майор Абдел-Баки Бакрауи, са поели контрола върху бронирания корпус на суданската армия. Телевизия „Ал Арабия“ предаде, че танкове са затворили пътя към моста над р. Нил между столицата Хартум и гр. Омдурман, като заедно с това наоколо са били разположени много войници и техника. Мостът е близко до суданския парламент.
Превратаджиите са искали да свалят преходното правителство в Судан, поело властта след падането на президента Омар Башир през 2019 г., управлявал еднолично 30 години. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани