Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След бараж от модерни ракети Северна корея отваря горещата линия с Южна корея

[post-views]
След бараж от модерни ракети Северна корея  отваря горещата линия с Южна корея

Северна Корея е готова да възстанови горещата телефонна линия с Южна Корея. Това заяви лидерът на комунистическата държава Ким Чен-ун в реч пред депутатите в парламента. Според анализатори това е предпоставка двете страни да направят нов опит да се помирят след повече от 60 години на враждебност между тях.

Горещата телефона линия между Северна и
Южна Корея има за цел да намали вероятността за избухването на нов мащабен конфликт между двете страни. През август Пхенян едностранчиво обяви, че прекратява комуникации със Сеул, като протест срещу провеждането на годишните съвместни учения между въоръжените сили на САЩ и Южна Корея. Маневри, които изолираната комунистическа страна, винаги е смятала за заплаха за националната си сигурност.

През последните седмици обаче режимът в Пхенян смекчи тона и все по-често дава сигнали, че е готов да се върне на масата за преговори, с които двете страни да договорят дълготраен мир. „Северна Корея е готова да възобнови комуникации със Южна Корея още от 1 октомври, само ако Сеул се откаже от враждебната си външна политика, е посочил севернокорейския лидер Ким Чен-ун, цитиран от държаната телевизия. Поредната надежда за постигането на дълготраен мир на Корейския полуостров, има голяма вероятно да се изпари обаче, след като за последни няколко дни Северна Корея тества две нови оръжейни системи, коментират анализатори. Припомням, че в понеделник Пхенян показа нова мобилна пускова обстановка за изстрелването на балистични ракети от влак, а ден след това проведе и първия си успешен тест с хиперзвукова ракета, която може да носи ядрени бойни глави.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани