Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път военни на Европейската седмица на спорта

[post-views]
За първи път военни на Европейската седмица на спорта

Николета РАЙДОВСКА

Националната военна спортна федерация (НВСФ) за първи път беше представена на Европейската седмица на спорта в София. Това стана факт чрез най-добрия й клуб и неин член – Войскови университетски спортен клуб „Васил Левски” на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” във Велико Търново.

В демонстрациите  участваха курсанти от военния ни университет, които са между втори и пети курс, това са бъдещи офицери от Българската армия. Те представиха техники за самозащита и нападение срещу един или повече противници, чупене на керемиди и каменни блокове. Техен ръководител е майор Емил Стоичков. Курсантите са шампиони в различни видове спорт.

„Специализираният ръкопашен бой е в програмата за обучение на курсантите във Националния военен университет. Те тренират още от влизането си в учебното заведение, от първи курс, като се започва, естествено, от първите стъпки, бойно положение, придвижвания, падания, претъркулвания, за да намалим до голяма степен възможността от контузии. След това надграждаме специализираното обучение с техники за самозащита и нападение срещу един или повече противници”, уточни майор Стоичков.

На финала на демонстрациите курсантите се срещнаха и се снимаха с джудиста Ивайло Иванов и таекуондиста Владимир Далаклиев.

Националната военна спортна федерация обединява военни спортни клубове от военни формирования на Българската армия. Те развиват различни видове спорт като футбол, плуване, тенис на корт, лека атлетика, тенис на маса и др. Председател на Управителния съвет на НВСФ е началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Институцията има 28 военно-спортни клуба. Сред основните цели на федерацията са: да развива и насърчава физическото възпитание и спорта в Министерството на отбраната, да създава условия за повишаване на физическата подготовка на военнослужещите и цивилните служители, а също и да подпомага представителните отбори от Въоръжените сили на Република България при участието им в мероприятия на Международния съвет за военен спорт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани