Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Квадрокоптер стреля с торпедо

[post-views]
Квадрокоптер стреля с торпедо

Британските компании „БАЕ Системс“ и „Малой Аеронавтика“ обявиха сътрудничеството си в разработването на нов тежък дрон. За първи път резултатът от това партньорство бе показан на Международното изложение за отбрана и сигурност DSEI 2021 в Лондон от 15 до 17 септември. Новият дрон Т-650 беше експониран с прикачено в долната му част торпедо „Стинг Рей“ на „БАЕ Системс“, предназначено за борба срещу подводници. 

Дронът T-650 все още е в процес на разработка. След като бъде завършен и тестван в различни условия, той трябва да развива до 140 км/ч и да носи товар с тегло до 300 кг. Обсегът му на действие ще достига до 30 км. Дронът е създаден, за да предоставя „способност за бързо реагиране“ на военни, охранителни и граждански организации. От „Малой Аеронавтика“ съобщават, че дронът е с електрическо захранване. Тази авангардна технология ще намери редица приложения в най-различни ситуации. Например бързо пренасяне на тежки товари от кораб до кораб в морето или от кораб до морския бряг при военни, охранителни и логистични операции. Това позволява военният или друг персонал, участващ в операцията, да се държи далеч от опасната зона за поражение или зоната на бедствието.

Дейв Холмс, директор по проектирането, технологиите и разработките в „БАЕ Системс“, казва, че да се работи с „Малой Аеронавтика“ е фантастично. Иновативният опит на „Малой“ в създаването на безпилотни летателни системи от този род позволява двете компании заедно да разширят рентабилно обхвата на приложение на новия квадрокоптер не само във военната, но и в търговската сфера.

От „Малой Аеронавтика“ заявяват, че ще споделят целия си опит при създаването на Т-650, така че той да притежава не само военни способности, но да може да се използва ефективно и за търговски, охранителни или хуманитарни цели. От „Малой“ са категорични, че заедно с „БАЕ Системс“ ще създадат нов „работен кон“, който, независимо къде действа, ще гарантира безопасността на персонала.

Т-650 е с отворена архитектура и на него могат да се интегрират най-различни способности. Неслучайно „БАЕ Системс“ разчита на успешно сътрудничество с „Малой“, защото компанията има вече 12-годишен опит в разработването и производството на електрически квадрокоптери. Главната цел в сътрудничеството между двете компании е да създадат летателен апарат, действащ еднакво ефективно в различни среди.

Торпедото „Стинг Рей“ е най-усъвършенстваното леко торпедо в света. От години е на въоръжение в Кралския военноморски флот и в Кралските военновъздушни сили на Великобритания. То е заплаха за всички вражески подводници както в открития океан, така и в крайбрежните (литоралните) води. Наскоро „Стинг Рей“ се появи на въоръжение и в Норвежките въоръжени сили.

Торпедото се задвижва от силна водна струя, която се произвежда от мощна електрическа помпа.  Има дължина 2,6 м, тегло 267 кг и диаметър 324 мм. Обсегът му е между 8 и 11 км, може да достига дълбочина до 800 м и скорост 83 км/ч. Бойната му глава съдържа 45 кг взривно вещество. Лекото торпедо „Стинг Рей“, предназначено за борба срещу подводници от всякакъв тип, може да се изстрелва от фрегати, хеликоптери или патрулни самолети. Съвсем скоро „Стинг Рей“ ще се изстрелва и от квадрокоптера „Т-650“.

Нова хиперзвукова оръжейна система

Съвместният екип на „Локхийд Мартин“ и „Нортроп Груман“ проведе успешни изпитания на нов хиперзвуков двигател. Това се прави съгласно програмата на Американската армия за развитие на хиперзвуковото оръжие LRHW. Двигателят е с твърдо гориво и е бил подложен на достатъчно продължителна работа, за да бъдат проверени всичките му параметри. Стив Лейн, програмен директор в „Локхийд Мартин“, подчертава, че тези изпитания са крайъгълният камък за осигуряване на военноморските сили и на сухопътните войски на САЩ и дават силен тласък в създаването на новата хиперзвукова ракета.

От „Нортроп Груман“ също приемат изпитанията за успешни и изразяват задоволство от факта, че резултатите дават пълна увереност за способността да бъде създадена хиперзвукова оръжейна система „от край до край“, способна да реагира ефективно срещу днешни и бъдещи заплахи. Новата хиперзвукова оръжейна система ще има висока способност за оцеляване срещу всякаква противникова противоракетна отбрана, ще бъде с голям обсег и ще може да се изстрелва от кораби, подводници и наземни мобилни установки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани