Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МО с дарение от полковник от резерва Димитър Недялков

[post-views]
МО с дарение от полковник от резерва Димитър Недялков

Нова книга анализира драматичните събития, спасили хиляди човешки живота през Втората световна война.

Част от тиража на най-новата си книга „Българската армия и спасяването на българските евреи 1941–1944“ дари на Министерството на отбраната о. р. полковник професор д. н. Димитър Недялков.

„Тази книга е плод на двегодишни усилия и е следствие от борбата за истината, която изненада и мен, защото никога не съм вярвал, че една мантра, която е повтаряна с десетилетия, в крайна сметка се оказа заслуга на българската войска“, каза при представянето полковник Недялков. „Спасяването на българските евреи носи системен характер от страна на народ, воля на нация, църква, на неправителствени организации, но в крайна сметка работата е свършена от българската държава, като основният инструмент за това е българската войска, с което можем да се гордеем“, допълни още той.

„ООН има специален ден за спасяването на евреите и това е един прекрасен повод тази книга да бъде разпространена сред страните – членки на организацията, тъй като там има огромни видимост и чуваемост, а това е нашата цел“, отвърна министърът на отбраната Георги Панайотов, който прие дарението. „Като бивш постоянен представител на Република България в Централата на ООН аз организирах няколкократно събития, посветени на спасяването на българските евреи, защото се оказа, че това е една от най-добре пазените и укриваните тайни, включително и от самите нас. От политическото ръководство на България след Втората световна война този факт е премълчаван, крит, не се изучаваше в училищата. И в един момент се оказа, че освен усилията на българските политици, българския народ и българската църква, а сега благодарение на вас, г-н професор, имаме още един играч в това огромно дело – Българската армия“, каза още министър Панайотов.

На тържествената церемония присъстваха още заместник-министрите на отбраната Пламен Йорданов и Александър Петков, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков и началникът на Политическия кабинет Калчо Атанасов.

Луксозното издание е отпечатано на 290 страници и се публикува с финансовата помощ на Европейския парламент. Към „Българската армия и спасяването на българските евреи“ има изключителен интерес, тя вече се чете в Израел, САЩ и редица европейски държави.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани