Информационен център на Министерство на oтбраната

Седмица на мозайките започва в Пловдив

Седмица на мозайките започва в Пловдив

„Седмица на мозайките в Пловдив 2021“ започва днес.

Проявата е пилотен проект на Фондация „Балканско наследство“, който има за цел да популяризира мозайките и да привлече общественото внимание към тяхното запазване, бъдеще и въздействие. Чрез създаването на тур на мозайките ще бъдат представени два различни сегмента от мозаечното наследство на града – древните подови мозайки от Филипопол (3 – 4 век сл. Хр.), чийто брой се е увеличил значително след откриването и консервацията на мозаечните подове на Епископска базилика (2015-2020 г.) и модерните фасадни мозайки на Пловдив, изпълнени през 70-те и 80-те години на миналия век, предимно по фасадите на обществени сгради.

Новосъздаденият тур на мозайките ще бъде представен на интернет страница, предлагаща основна текстова и визуална информация за мозайките, онлайн карта и упътвания до всеки от 12-те обекта. Сред тях са мозайките от Малката базилика, Епископската базилика на Филипопол, Антична жилищна сграда “Ейрене”  и  Регионален археологически музей Пловдив, а също така фасадни мозайки от Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев и архитект Владимир Рангелов, Вълчан Петров, Христо Стефанов и Валентин Старчев,  Трифон Неделчев, Маргарита Томова и Сашо Балдев.

Турът на мозайките ще бъде представен на пловдивчани и гостите на града чрез изложба на открито посредством винилови панели с визуално и текстово съдържение на български и английски. 

Изложбата ще бъде открита на 4 октомври (понеделник) от 17:00 ч. и ще продължи до 24 октомври 2021 г. 

Историята, техниката и технологията на мозайките ще бъдат предмет на публична лекция в Епископската базилика на Филипопол на 4 октомври (понеделник), 18.00 – 20.00 ч.; като лекцията ще открие Седмицата на мозайката в Пловдив.

Повече за инициативата може да чуете от интервюта с Иван Василев, председател на фондация “Балканско наследство”.

Източник: bnr.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top