Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След седмици на провокации Северна и Южна Корея възобновиха преките линии

[post-views]
Сеул предупреждава: Режимът на КНДР няма да оцелее, ако използва ядрени оръжия

Северна и Южна Корея възобновиха диалога. След месеци на затишие двете страни възстановиха директните комуникационни линии. Инициативата за нормализирането на отношенията е на Северна Корея, като Пхенян посочи, че всичко зависи от поведението на Сеул, след като ги обвини, че налагат двойни стандарти по отношение ракетните изпитания.

Първият от месеци телефонен разговор между представители на двете страни се е провел в понеделник, съобщиха от южнокорейското министерство на обединението. С подновяването на вътрешно корейските комуникационни канали, правителство вижда стабилна основа за подобряване на отношенията между двете страни, допълват от ведомството.

Това не е първото и може би няма и да последното подновяването на преките комуникации между двете корейски държави, след временно прекъсване.

Северна Корея реши да затвори телефонна линия, чиято цел е да намали напрежението с южния й съсед през август. Причина за това стана провеждането на годишните военни учения между армиите на Южна Корея и САЩ. Пхенян смята маневрите за заплаха за националната си сигурност.

Решението на севернокорейския лидер Ким Чен  Ун да подаде маслиново клонче към Южна Корея стана на фона на серия от тестове с  балистични и противовъздушни ракети. Експерти определиха пусковете, като ясното послание на Пхенян, че икономическият натиск и международната изолация, няма да го спрат да развива отбранителните си способности, в които САЩ, Южна Корея и Япония, вижда пряка опасност не само за регионалната, но и за глобалната сигурност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани