Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция намали официалната височина на връх Монблан с почти метър

[post-views]
Франция намали официалната височина на връх Монблан с почти метър

Френски експерти обявиха днес, че са измерили най-високия връх в Западна Европа и че той е с близо един метър по-нисък от предишната му официална височина, предаде АФП.

След експедиция до върха в сърцето на френските Алпи в средата на септември експерти по география установили, че височината му е 4807,81 метра, докато последната публикувано оценка от 2017 г. е за 4808,72 метра.

„Нека сега специалисти по климата, по ледниците и други учени да прегледат всичките събрани данни и да предложат теории за обяснение на този феномен“, обявиха те на пресконференция в Сен-Жерве-ле-Бен, в подножието на Монблан.

Докато расте тревогата по света заради топенето на ледниците, официалната височина на Монблан упорито намалява в продължение на десетилетие. Най-голямата ѝ стойност бе 4810,90 метра през 2007 г..

Върхът губи средно по 13 сантиметра на година от 2001 г., обявиха експертите.

Експедиции за измерване на Монблан се организират на всеки две години, като днес експертите разкриха, че не са публикували „изключително ниската“ височина от 4806,3 метра от 2019 г.

„Не трябва да се правят прибързани изводи за измерванията, които се извършват с такава точност едва от 2001 г.“, предупреди Денис Борел, един от експертите.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани