Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството определи МВнР и МО за отговорни институции в България във връзка с участието на България в Европейския механизъм за подкрепа на мира

[post-views]
Правителството определи МВнР и МО за отговорни институции в България във връзка с участието на България в Европейския механизъм за подкрепа на мира

Правителството определи Министерството на отбраната /МО/ и Министерството на външните работи /МВнР/ за отговорни институции в България за осигуряване изплащането на ежегодната национална вноска в бюджета на новия финансов инструмент на ЕС – Европейския механизъм за подкрепа на мира. Това съобщи пресцентърът на правителството.

Европейският механизъм за подкрепа на мира бе учреден с Решение (ОВППС) 2021/509 на Съвета от 22 март 2021 г. за създаване на Европейски механизъм за подкрепа на мира и за отмяна на Решение (ОВППС) 2015/528 като извънбюджетен фонд на ЕС, чрез който да бъдат финансирани всички инициативи в рамките на Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) на Съюза, които имат военни или отбранителни последици.

Новият финансов инструмент ще разполага с общ бюджет в размер на 5 692 млрд. евро за периода 2021-2027 г., като средствата ще бъдат събирани на годишна основа чрез вноски от държавите членки на ЕС.

С днешното си решение правителството определи националната вноска към Европейския механизъм за подкрепа на мира относно военните операции на ЕС да се заплаща от МО, а тази относно мерките за помощ – от МВнР. За тази цел правителството със свое постановление одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2021 г. в размер на 2 581 696 лева, чрез които ще се осигури цялостното изплащане на вноската на България към бюджета на новия финансов инструмент на ЕС за настоящата година.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани