Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Русия разработиха метод за борба със „задхоризонтен десант“ на САЩ

[post-views]
В Русия разработиха метод за борба със „задхоризонтен десант“ на САЩ

Морско десантиране на американската армия на руското крайбрежие може да бъде осуетено с помощта на масово използване на безпилотни летателни апарати (БЛА), се казва в списание «Воздушно-космические силы. Теория и практика».

В статията се отбелязва, че дължината на бреговата линия на Руската федерация е хиляди километри, като в същото време много райони са разположени в отдалечени, труднодостъпни и слабо населени местности, което улеснява превземането им от противника. В същото време, според авторите на статията, американската армия се придържа към тактиката на „задхоризонтна десантиране“, тоест десанта започва на 30-50 мили (40-65 километра) от бреговата линия .

В такива условия вражеските морски десантни щурмови сили могат да бъдат ефективно унищожени чрез масово използване на малки БЛА, се казва в статията. Дроновете ще могат да нанасят удари с малки боеприпаси, както и да изкарат от строя живата сила и техниката на противника. Освен това, руските дронове ще обозначават дислокацията на корабите на противника с радиомаяци, по които самолетите на ВКС РФ ще се насочват към целите.

По-рано беше съобщено, че специалисти от Научно-изследователския институт за съвременни телекомуникационни технологии са създали нов военен разузнавателен дрон „Мерлин-ВР“, способен да работи на височина до 5 км. БЛА може да носи на борда различни варианти на оптико-локационна станция, които работят както във видимия, така и в инфрачервения диапазон. Поради използването на хибриден двигател и голяма височина на полета, дронът има ниска акустична видимост.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани