Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП изрази загриженост от струпването на руски сили в Арктика

[post-views]
Русия започна големи учения в Арктика

Евродепутатите приеха доклад, в който изразяват сериозна загриженост от постепенното струпване на руски военни сили в Арктика.

Според тях то е неоправдано и значително надхвърля легитимните отбранителни цели. „Всяко сътрудничество с Русия в региона трябва да на принципа на „избирателното сътрудничество“ на ЕС със страната. То не трябва да застрашава санкциите и ограничителните мерки, приети в отговор на действията на руското правителство в други части на света“, добавят те. Евродепутатите са силно обезпокоени от мащабните китайски проекти в региона и подчертават, че ЕС трябва да наблюдава отблизо опитите на Китай да интегрира Северния морски път в инициатива си „Един пояс, един път“. Според тях, това затруднява целта за защита на Арктика от глобалната геополитика.

Само шестима евродепутати от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, участвали във вота, са гласували с „въздържал“ се по документа, нито един не е гласувал „против“.

Петима от тях са българските представители. Евродепутатите ни от останалите политически групи в Европарламента са подкрепили доклада.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани