Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Загреб тръгна по пътя на София: Иска от Вучич да поправи сръбски учебници, отричащи хърватския език

[post-views]
Загреб тръгна по пътя на София: Иска от Вучич да поправи сръбски учебници, отричащи хърватския език

В същото време президентът Миланович остро критикува България за ветото срещу РСМ

В учебник за VIII клас пише, че сръбският, словенският, македонският и българският принадлежат към групата на южнославянските езици, а „хърватите, бошняците и някои черногорци наричат сръбския език хърватски, босненски, бошняшки и черногорски“

Хърватският премиер Андрей Пленкович на кратка среща в Бърдо край Кран е казал на сръбския президент Александър Вучич, че въпросът с учебник, отричащ съществуването на хърватския език, трябва да бъде решен, предава скопското електронно издание „Република“, цитирано от Агенция „Фокус“.

Пленкович се срещна с Вучич в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, посветена на приемането на страните от региона в Евросъюза.

„Казах му да реши въпроса с учебниците, които на практика отричат съществуването на хърватския език“, каза Пленкович пред хърватските медии.

Хърватският премиер заяви, че това „трябва да се поправи“ и добави, че Вучич е отвърнал, „че ще види какво може да направи от своя страна“.

В учебника по граматика на групата автори „От думи към дела“ за ученици от осми клас в Сърбия се посочва, че сръбският, словенският, македонският и българският принадлежат към групата на южнославянските езици, а „хърватите, бошняците и някои черногорци наричат сръбския език хърватски, босненски, бошняшки и черногорски“.

Искането на Пленкович показва, че Хърватия тръгва по пътя на София и българското вето върху преговорите с РС Македония, коментират наблюдатели.

Новината за ултиматума на хърватския премиер влиза в противоречие с острите критики, които президентът на страната Зоран Миланович отправя към България за ветото ѝ срещу Скопие.

През май Миланович обяви, че РС Македония е „изпълнила всички демократични условия за започване на преговори и играе по правилата“ и че София трябва да спре да „рита“ Скопие. Той обяви, че София обвързва влизането на Македония в ЕС с „промяна в учебниците по история“.

През юни Миланович, на съвместна пресконференция с президента на РСМ Стево Пендаровски, запита:

„Какво би се случило, ако Хърватия оспори бошняшкия или черногорския език или идентичност? Това е погрешно и неморално“, заяви държавният глава по повод на изявления на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш, която заяви, че македонският език е част от българския.

Източник: Epicenter.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани