Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Кабул е заплашен от мрак“ – талибаните затънаха в неплатени сметки за ток

[post-views]
Над 20 човека бяха убити при бомбено нападение в Кабул, заявиха властите

Талибаните решиха да разпродават имущество на служители от предишната власт, напуснали Афганистан, в опит да обслужват задълженията ѝ към чужди електроенергийни компании, съобщава частната телевизия „Толо нюз“.

Парите трябва да покрият основно сметки за електроенергия към Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан и Иран според директора на енергийната корпорация ДАБС Сафиулла Ахмадзай. Може да спрат електроподаването „когато поискат“, каза за „Ал Джазира“ Ахмадзай.

Само четирите съседни държави трябва да получат от Афганистан 62 млн. долара. Освен имоти на избягали служители ще бъдат засегнати и живеещи в страната, които не плащат с месеци или години.

Според ДАБС предстои назначеното от талибаните правителство да одобри този ход, който може да покрие краткосрочните задължения на страната, но не и да реши проблема ѝ дългосрочно.

Сушата тази година усложнява генерирането на електричество от местни ресурси, сред които е енергията от ВЕЦ (страната задоволява сама едва малко над една пета от нуждите си).

Източник: dnevnik.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани