Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борел иска повече гъвкавост от България по проблема с РСМ

[post-views]
Израел е финансирал създаването на „Хамас“, каза Борел и повтори тезата си, че светът трябва да наложи създаването на палестинска държава

Върховният представител на ЕС по общата външна политика и сигурността Жозеп Борел заяви днес, че България трябва да е по-гъвкава по отношение на разширението на ЕС към Западните Балкани, предаде Ройтерс.

България блокира началото на преговори за еврочленство на Република Северна Македония с аргумента, че не спазва договора за добросъседство от 2017 г. и иска от Скопие да изкорени езика на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, о публичното говорене и държавната политика.

„Мисля, че България трябва да прояви повече гъвкавост по този проблем, който блокира началото на преговорите“, каза Борел в Мадрид.

По-рано тази седмица 27-те лидери на ЕС обещаха бъдещо членство на шест страни от Западните Балкани, като повториха обещание, направено за първи път преди 18 години. Те обаче не се вслушаха в призивите за ангажимент това да стане до 2030 г., включително заради опасения на някои членки за негативни последици за вътрешната политика заради миграцията.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани