Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел е готов да предостави на Азербайджан въздушна подкрепа в случай на въоръжен конфликт с Иран.

[post-views]
Израел е готов да предостави на Азербайджан въздушна подкрепа в случай на въоръжен конфликт с Иран.

Продължавайки да преувеличават темата за неотдавнашната експлозия в секретен ядрен обект на Иран, разположен близо до Техеран, наблюдатели на портала Avia.pro разказват, че експлозията е могла да се случи в резултат на въздушен удар от изтребители F-35 на израелските военновъздушни сили, прехвърлени в Азербайджан на фона на изострените ирано-азербайджански отношения.

В същото време наблюдателите на портала се позовават на публикация в арабското интернет издание „Elaph“ (централата на изданието се намира в Лондон – ред.), чиито журналисти са получили информация от „високопоставен израелски източник“, но в нея нищо не се казва за удара по иранското ядрено съоръжение.

Съгласно информацията, предоставена от събеседника на Elaph, израелското правителство е готово да осигури въздушна подкрепа на Азербайджан в случай на въоръжен конфликт с Иран, за което, при необходимост, в страната могат да бъдат прехвърлени допълнителни изтребители.

Журналистите на EurAsia Daily обаче предполагат, че информацията, представена в публикацията Elaph, най-вероятно е измислица, предназначена за арабското население във Великобритания и има за цел да покаже обтегнатите до краен предел отношения между Иран и Азербайджан.

На свой ред руските наблюдатели разказват на своите читатели, че в граничния регион между Иран и Азербайджан по някакъв начин се оказаха разположени голям брой руски задхоризонтни РЛС, които, както знаем, са част от системата за предупреждение за ракетни нападения (СПРН) и следователно Русия ще притежава информация за прехвърлянето на израелски изтребители F-35 и ще я предава на Иран, като на партньори.

Според официални данни обаче, на територията на Азербайджан е разположена само една РЛС със задхоризонтно действие «Дарьял», която е демонтирана през 2013 г. Цялото оборудване е изнесено в Руската федерация, а сградата е прехвърлена на Азербайджан.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани