Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

15 моряци пострадаха при инцидент с подводница на САЩ в Южнокитайско море

[post-views]
Русия ще прави специална дивизия от подводници, въоръжени с торпеда „Посейдон“ в Камчатка

Най-малко 15 моряци са пострадали при инцидент с атомна подводница на САЩ в Южнокитайско море. Това се казва в комюнике на американски морски флот, разпространено до медиите. Подводницата „Кънектикът“ е в добро състояние  и няма опасност за ядрените й реактори, се казва още в съобщението.

Инцидентът е станал на 2 октомври. Подводницата „Кънектикът“ при потапяне край водите на Южнокитайско море се е сблъскала с цитирам „неизвестен обект“, става ясно от комюникето на американски флот. Пострадалите моряци са получили предимно леки наранявания, като подводницата е на самоход и се оправила към военноморската база на САЩ на остров Гуам, допълват военните.

Междувременно от Пентагона увериха, че скоро ще станат ясни обстоятелствата около инцидента.

В някои медии обаче, се появиха твърдения, че става въпрос за сблъсък с друга подводница“ по време на международни учения в Южнокитайско море.

Инцидентът с американката многоцелева атомна подводница „Кънектикът“ идва на фона на растящото напрежение в Азиатско-тихоокеанския район, в частност териториалните претенции на Китай към по-малките държави, част от които има подкрепата на САЩ

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани