Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Георги Панайотов: Новите радари ще струват до 390 млн. лв. с ДДС

[post-views]
Георги Панайотов: Не става въпрос за пилотска грешка при катастрофата с МиГ-29

Предстои внасянето на предложение за проект за инвестиционен разход

Министърът на отбраната Георги Панайотов съобщи тези дни, че предвижда модернизация и превъоръжаване на родните ЗРВ. Стана ясно, че предстои внасянето в Министерския съвет на проект за решение за придобиване на трикоординатни радари. Предстои и внасянето на предложение за проект за инвестиционен разход, който да бъде разгледан от следващото Народно събрание. Министър Панайотов подчерта, че процедурата ще бъде конкурсна.

„Цената, която е фиксирана за тази покупка, е 390 млн. лв. с ДДС. Предвижда се придобиването на мобилни и стационарни радари – пет плюс два. За да се пристъпи към проект за инвестиционен разход, са направени запитвания към фирми. Това са само предварителни разговори, а точните суми ще бъдат ясни, когато започнат конкретните преговори. Таванът като цена обаче е именно 390 млн. лв. с ДДС“, посочи министър Панайотов.

Стана ясно, че вече са получени документи от Щаба на отбраната, в които е направен анализ на всички възможни варианти за бойна бронирана машина за Сухопътни войски. Стана ясно още, че в момента те се разглеждат и ще бъде избран един, по който ще се работи. Няма закъснение по изпълнението на проекта за машините за силите за специални операции. Има детайли, които се уточняват“, подчерта Панайотов.

Беше посочено също, че започва работа по бюджета за следващата година. Има поет ангажимент за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2023 г. През 2022 г. няма да достигнем до този процент. Близо 20% от тези 2% трябва да бъдат заделени за придобиване на нови способности и въоръжение. „Необходими са освен триизмерни радари също и бронирани машини, зенитно-ракетни комплекси, които няма догодина да се купуват, също така са необходими кораби и подводници. Отправихме запитване и за втората група от осем изтребителя Ф-16. Необходима е и индивидуална екипировка за военнослужещите, радиостанции и др.“, обясни министър Панайотов.

По въпроса за състоянието на кадровия състав военният министър подчерта, че армията предлага много добри условия за служба и в момента, но те могат да бъдат подобрени. „Ние предлагаме безплатно обучение и квалификация, както и медицинско обслужване на най-високо равнище в България. Армията има и детски градини. Можем да направим повече за настаняването на военнослужещи, които се местят по гарнизоните. Работим по това. Демографската криза обаче е видима и армията не е изключение“, отбеляза в заключение министърът на отбраната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани