Информационен център на Министерство на oтбраната

Военноморският флот на САЩ обяви приключването на тестовете на новата сонарна система за лов на мини  AN/AQS-20C, съобщиха от компанията „Рейтеон”, която я разработи и произведе. Системата е част от пакета способности на литоралните бойни кораби на флота за борба с морски мини. Системата  AN/AQS-20C открива, локализира и идентифицира мини на морското дъно, близо до дъното или близо до повърхността. Литоралните кораби са бойни кораби за крайбрежна или брегова отбрана. Това са кораби с размер на крайцери и водоизместимост от 1500 до 8000 т. Могат да работят в плитки крайбрежни води или в крайбрежни райони с много острови. Притежават необходимото въоръжение и на практика са умалени копия на големите океански линейни бойни кораби.

Сонарната система  AN/AQS-20C работи съвместно с неутрализатора на мини „Баракуда“. На практика тази система е роботизиран подводен дрон, който се влачи от литорален боен кораб и чиято мисия е да открива мини в голям периметър, разположени под всякакъв ъгъл спрямо посоката на движение на кораба и сонара и да осигури визуално изображение с висока разделителна способност.

В тялото на тегления от кораба дрон има четири сонара, има компютърна система, която обработва прецизно сонарните изображения, разполага и с логаритми за откриване и предаване на образа на мините в реално време, при това в целия спектър на различните видове мини. Ако даден обект под водата е идентифициран като морска мина, следват редица действия, които в крайна сметка довеждат до детонация на мината. В бъдеще това ще става с нова система за взривяване на мините, наречена „Баракуда“. Експертите от „Рейтеон“ поясняват обаче, че флотът е изправен пред един важен проблем и това е цената на „Баракуда”-та. Целта на инженерите на компанията е в бъдеще да я направят по-евтина и в същото време по-ефективна.

„Баракуда” е полуавтономно, безпилотно подводно средство, което идентифицира и унищожава мини близо до повърхността, както и обемни и дънни морски мини. Този унищожител на мини може да работи и в плитки води, придвижва се сам, притежава необходимите сензори и механизъм за „убиване“ на мините. На повърхността над него „виси“ комуникационна шамандура, която предава цялата информация на кораба. Първоначално „Баракуда”-та ще бъде изстрелвана във водата от безпилотен плавателен съд на повърхността, свързан с кораба, който тегли сонара AN/AQS-20C. В бъдеще инженерите възнамеряват да направят възможно изстрелването на „Баракуда” от всякакви повърхностни плавателни съдове. За разработването, тестването и внедряването на „Баракуда” „Рейтеон” вече има договор на стойност $ 83 млн. На този етап Военноморският флот на САЩ е закупил 10 сонарни системи за откриване на морски мини AN/AQS-20C, като същото възнамерява да направи и Кралският флот на Великобритания. Двете страни преценяват, че това ще намали разходите по придобиването, тъй като в САЩ „Рейтеон” вече е изпълнила задачите по тестването и внедряването на системата.

Новата система за ранно предупреждение

Военновъздушните сили на Австралия притежават най-модерната система за ранно предупреждение E-7A Wedgetail. Досега светът познаваше АУАКС, която е на въоръжение и в НАТО. Системата  E-7A има способността да контролира огромни зони от въздушното пространство, като координира бойните действия едновременно по суша, въздух и море.

Boeing Wedgetails in formation, photographed on August 24, 2007 K65215

ВВС на Австралия имат шест такива системи.

Системата E-7A притежава способности за наблюдение и комуникация в изключително голям обхват. Австралийските системи за ранно предупреждение са участвали в много национални и международни учения по целия свят. Екипажите на тези уникални летателни апарати демонстрират управлението на 80 бойни самолета едновременно в района на бойните действия и възможността за зареждане с гориво по време на полет, като показват рекордна издръжливост във въздуха.

По време на стандартна мисия E-7A Wedgetail може да покрие площ от 4 000 000 кв. км. Производител на системата е „Боинг“. Самолетът има дължина 33,6 м, височина 12,6 м и размах на крилата 34,3 м. Развива скорост до 955 км/ч и има таван на полета до 12 300 м.

„Койот“ ще подкрепя спецсилите от въздуха

Новият турбовитлов лек самолет MC-145B Wily Coyote („Койот“) е предназначен за Силите за специални операции на армията на САЩ. Той може да провежда леки атаки срещу противника, да поддържа наземни операции на специалните сили и да изпълнява разузнавателни операции. На практика това е многофункционален самолет, произведен от американската компания „Сиера Невада Корпорейшън“, базиран на полския PZL M28 Skytruck.

„Койот“ е дълъг 13, 1 м, има размах на крилата 22,06 м и максимално излетно тегло 7,5 т. Самолетът може да носи ракети  AGM-114 и APKWS и авиационни бомби GBU-39 / B. В зависимост от задачите, които трябва да изпълнява, може да носи и дронове, бомби  GBU-69/B или ракети  AGM-176 „Грифин“. Има обсег на действие 1500 км. Може да излита и каца на много къси разстояния, на най-неблагоприятни терени по целия свят. Могат да му се монтират и допълнителни резервоари за гориво. Носи голямо количество боеприпаси и е оборудван с най-модерни сензори. „Койот“ е създаден от „Сиера Невада Корпорейшън“ в партньорство с PZL Mielec – полският клон на „Локхийд Мартин“.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top