Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Всичко започва с Единния армейски тест

[post-views]
Всичко започва с Единния армейски тест

Курсантите покриват определени нормативи всеки семестър.

Подполковник Константин Павлевски е доцент в Департамент „Езиково обучение и физическа подготовка“ в НВУ „В. Левски“ във Велико Търново. Той отговаря за спортната дейност в НВУ „В. Левски“. Разговаряхме с него за протеклия неотдавна Държавен военен шампионат по стрелба с пистолет „Макаров“, както и за спортната база, с която разполага университетът, и за всичко, което предстои да бъде реновирано и изградено като спортни съоръжения в НВУ, за да може то да бъде на разположение на курсантите.

„Нормативите, които трябва да покриват курсантите, са описани в министерска заповед за Единния армейски тест. Това е совалково бягане 10х10, крос – 1000 м, определен брой лицеви опори за 90 сек и коремни преси за същото време. Това са изискванията за всеки семестър“, коментира подполковник Павлевски.

Курсантите покриват нормативите не само на

Единния армейски тест

 покриват се нормативи при преминаване на полоса. В Националния военен университет има изградени две полоси. Те биват изпитвани и на гимнастика и на специализиран ръкопашен бой. Всеки семестър има предвидени часове по три-четири часа специализиран ръкопашен бой, същата продължителност е и за лека атлетика, гимнастика. От всички

спортни аспекти

 са предвидени акценти и така са разделени занятията, за да се обхванат всички елементи.

Според подполковник Павлевски младите хора все по-малко спортуват. Той твърди, че се опитват да бъдат в крак с времето,  но в училищата не се води особено активно физическа подготовка и когато един млад човек стане на 18 г., вече няма физическа култура и му е трудно да наваксва. Нормативите падат всяка година все по-надолу, за да могат да се покриват.

„Нормативите са особено важни за здравето на младите хора. Отделно те се стремят да си изкарат и оценката. Ако не спортуват, няма да са здрави. Аз не говоря за

професионален спорт

 говорим за обща физическа подготовка, която би помогнала в учебния процес, и така човек да се чувства пълноценен“, смята подполковник Павлевски.

Според него в НВУ има и изявени спортисти. Те са единици, но са наистина активно спортуващи футболисти, лекоатлети и са решили да прегърнат

военната професия  Искат да станат офицери и те са много силно мотивирани, защото това е част от начина им на мислене и на възприемане на живота, както и бъдещата им кариера в Българската армия. Сред тези спортисти е имало световен шампион по канадска борба, по ММА и много лекоатлети и футболисти.

„Националният военен университет през последните десетина години е на едно от водещите места. На разположение на курсантите са гимнастическа площадка, полигон по специализиран ръкопашен бой, футболно игрище, полоса. Предвижда се също и вече текат процедурите за изграждане на външен и вътрешен басейн. Началникът на НВУ „В. Левски“ бригаден генерал Иван Маламов много съдейства за това. В най-скоро време се надяваме всички да имаме басейн“, каза още отговорникът за спортната дейност в Националния военен университет подполковник Павлевски.

И състезанието с „Макаров“ беше във военния университет

Неотдавна в стрелковия комплекс на Националния военен университет „В. Левски“ се проведе Държавен военен шампионат по стрелба с пистолет „Макаров“.

Първият ден състезанието протече с прострелка на оръжието от участниците – мъже и жени военнослужещи. Следващите три дни бяха предвидени за провеждане на самото състезание, като то започна с прецизна стрелба.

Първо се провеждат пет пробни изстрела и след това се стреля три пъти по пет зачотни изстрела. Продължава се с бърза стрелба, която също е с пет пробни и петнайсет зачотни изстрела. Награждаването е отборно: участниците – жени и мъже, и индивидуално – жени и мъже, и накрая се прави комплексно класиране.

Шампионатът е ежегоден и се провежда от близо 16 години. „Тук базата е най-подходяща в цялата Българска армия, затова всяка година се провежда на това място. Останалите състезания са на ротационен принцип. Опитват се да ги редуват в Карлово и Шумен. За пистолет „Макаров“ обаче базата на НВУ е най-подходяща“, категоричен е подполковник Павлевски.

Тази година участваха единайсет отбора от Българската армия. Това е едно от най-масовите състезания с пистолет „Макаров“ и затова в крайното класиране на годината, ако отборите се случат с равен брой точки, се избира за победител този, който е на първо място по стрелба имено с пистолет „Макаров“.

Провеждат се държавни военни шампионати по седем състезания, които започват със ски и завършват с волейбол. През годината се провеждат и останалите състезания. „Всеки се състезава за своите чест и достойнство. Стимулите зависят от командирите на формированията и началниците. Това е спортно състезание. За някои, които се водят треньори и водят отборите, за тях това има голямо значение, защото могат да израстват кариерно, но за по-голямата част от участниците това е състезание, в което те искат да докажат своите способности и да представят достойно военните формирования и структури, от чието име участват“, каза още подполковник Павлевски.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани