Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Лов на морски мини

Военноморският флот на САЩ обяви приключването на тестовете на новата сонарна система за лов на мини  AN/AQS-20C, съобщиха от компанията „Рейтеон”, която я разработи и произведе. Системата е част от пакета способности на литоралните бойни кораби на флота за борба с морски мини. Системата  AN/AQS-20C открива, локализира и идентифицира мини на морското дъно, близо до дъното или близо до повърхността. Литоралните кораби са бойни кораби за крайбрежна или брегова отбрана. Това са кораби с размер на крайцери и водоизместимост от 1500 до 8000 т. Могат да работят в плитки крайбрежни води или в крайбрежни райони с много острови. Притежават необходимото въоръжение и на практика са умалени копия на големите океански линейни бойни кораби.

Сонарната система  AN/AQS-20C работи съвместно с неутрализатора на мини „Баракуда“. На практика тази система е роботизиран подводен дрон, който се влачи от литорален боен кораб и чиято мисия е да открива мини в голям периметър, разположени под всякакъв ъгъл спрямо посоката на движение на кораба и сонара и да осигури визуално изображение с висока разделителна способност.

В тялото на тегления от кораба дрон има четири сонара, има компютърна система, която обработва прецизно сонарните изображения, разполага и с логаритми за откриване и предаване на образа на мините в реално време, при това в целия спектър на различните видове мини. Ако даден обект под водата е идентифициран като морска мина, следват редица действия, които в крайна сметка довеждат до детонация на мината. В бъдеще това ще става с нова система за взривяване на мините, наречена „Баракуда“. Експертите от „Рейтеон“ поясняват обаче, че флотът е изправен пред един важен проблем и това е цената на „Баракуда”-та. Целта на инженерите на компанията е в бъдеще да я направят по-евтина и в същото време по-ефективна.

„Баракуда” е полуавтономно, безпилотно подводно средство, което идентифицира и унищожава мини близо до повърхността, както и обемни и дънни морски мини. Този унищожител на мини може да работи и в плитки води, придвижва се сам, притежава необходимите сензори и механизъм за „убиване“ на мините. На повърхността над него „виси“ комуникационна шамандура, която предава цялата информация на кораба. Първоначално „Баракуда”-та ще бъде изстрелвана във водата от безпилотен плавателен съд на повърхността, свързан с кораба, който тегли сонара AN/AQS-20C. В бъдеще инженерите възнамеряват да направят възможно изстрелването на „Баракуда” от всякакви повърхностни плавателни съдове. За разработването, тестването и внедряването на „Баракуда” „Рейтеон” вече има договор на стойност $ 83 млн. На този етап Военноморският флот на САЩ е закупил 10 сонарни системи за откриване на морски мини AN/AQS-20C, като същото възнамерява да направи и Кралският флот на Великобритания. Двете страни преценяват, че това ще намали разходите по придобиването, тъй като в САЩ „Рейтеон” вече е изпълнила задачите по тестването и внедряването на системата.

Новата система за ранно предупреждение

Военновъздушните сили на Австралия притежават най-модерната система за ранно предупреждение E-7A Wedgetail. Досега светът познаваше АУАКС, която е на въоръжение и в НАТО. Системата  E-7A има способността да контролира огромни зони от въздушното пространство, като координира бойните действия едновременно по суша, въздух и море.

Boeing Wedgetails in formation, photographed on August 24, 2007 K65215

ВВС на Австралия имат шест такива системи.

Системата E-7A притежава способности за наблюдение и комуникация в изключително голям обхват. Австралийските системи за ранно предупреждение са участвали в много национални и международни учения по целия свят. Екипажите на тези уникални летателни апарати демонстрират управлението на 80 бойни самолета едновременно в района на бойните действия и възможността за зареждане с гориво по време на полет, като показват рекордна издръжливост във въздуха.

По време на стандартна мисия E-7A Wedgetail може да покрие площ от 4 000 000 кв. км. Производител на системата е „Боинг“. Самолетът има дължина 33,6 м, височина 12,6 м и размах на крилата 34,3 м. Развива скорост до 955 км/ч и има таван на полета до 12 300 м.

„Койот“ ще подкрепя спецсилите от въздуха

Новият турбовитлов лек самолет MC-145B Wily Coyote („Койот“) е предназначен за Силите за специални операции на армията на САЩ. Той може да провежда леки атаки срещу противника, да поддържа наземни операции на специалните сили и да изпълнява разузнавателни операции. На практика това е многофункционален самолет, произведен от американската компания „Сиера Невада Корпорейшън“, базиран на полския PZL M28 Skytruck.

„Койот“ е дълъг 13, 1 м, има размах на крилата 22,06 м и максимално излетно тегло 7,5 т. Самолетът може да носи ракети  AGM-114 и APKWS и авиационни бомби GBU-39 / B. В зависимост от задачите, които трябва да изпълнява, може да носи и дронове, бомби  GBU-69/B или ракети  AGM-176 „Грифин“. Има обсег на действие 1500 км. Може да излита и каца на много къси разстояния, на най-неблагоприятни терени по целия свят. Могат да му се монтират и допълнителни резервоари за гориво. Носи голямо количество боеприпаси и е оборудван с най-модерни сензори. „Койот“ е създаден от „Сиера Невада Корпорейшън“ в партньорство с PZL Mielec – полският клон на „Локхийд Мартин“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани