Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция и САЩ ще подпишат във Вашингтон актуализиран протокол към споразумението си за сътрудничество в отбраната

[post-views]
Гърция гони 12 руски дипломати

Гърция и САЩ ще подпишат на 14 октомври във Вашингтон актуализиран протокол към споразумението си за сътрудничество в отбраната, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Протоколът е бил подготвен след продължили около две години преговори между министерствата на външните работи и отбраната на двете страни, отбелязва телевизията. Подписи под документа ще поставят американският държавен секретар Антъни Блинкън и министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас.

Досега протоколът бе подновяван ежегодно, но за първи път актуализираният му вариант, който предстои да бъде подписан, ще е с петгодишна валидност. Документът ще доведе до значително засилване на военното присъствие на САЩ на о. Крит и в Александруполис, посочва още СиЕнЕн-Тюрк.

Телевизионният канал отбелязва, че подписването на протокола към настоящото Споразумение за отбранително сътрудничество между Гърция и САЩ идва след подписания на 28 септември договор между Гърция и Франция за стратегическо партньорство в отбраната и сигурността.

Атина очаква същевременно да получи от Блинкън писмо, в което държавният секретар на САЩ да даде уверения относно териториалната цялост и суверенитета на Гърция, отбелязва още телевизията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани