Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двама турски полицаи са били убити в Сирия при нападение, извършено от сирийски кюрдски бойци

[post-views]
Турската армия може да проведе нови сухопътни операции в Ирак и Сирия

Двама турски полицаи са били убити при нападение в Сирия, извършено от бойци от сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от Анадолската агенция.

Двама полицаи от силите за специални операции са били убити, а други двама са били ранени при терористична атака, извършена от бойците от СЗН. Терористите са изстреляли ракета по бронирана кола на турските полицаи, които са били в зона, в която е извършена турската антитерористична операция „Ефратски щит“, посочи снощи Сойлу в Туитър.

Според Анкара бойците от СЗН са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). От 2016 г. Турция предприе три операции в Северна Сирия, за да прочисти района край турската граница от терористи от „Ислямска държава“ и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа – „Ефратски щит“ (2016 г.), „Маслинова клонка“ (2018 г.) и „Извор на мира“ (2019 г.).

Турция провежда антитерористични операции и в Северен Ирак, където кюрдските бунтовници са активни и имат бази.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани