Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нобеловата награда за икономика присъдена за принос в икономиката на труда и анализа на връзките

[post-views]
Нобеловата награда за икономика присъдена за принос в икономиката на труда и анализа на връзките

Нобеловата награда за икономика за 2021 г. беше присъдена на Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс, съобщиха от Нобеловия комитет.

Наградата беше присъдена на Кард за „eмпирически принос към икономиката на труда“, а на Ангрист and Имбенс – „за техния методологически принос към анализа на причинно-следствените връзки“.

Общият размер на Нобеловата награда във всяка от номинациите през 2021 г. е 10 млн. шведски крони (1,145 млн. долара).

Миналата година Нобеловата награда за икономика получиха американците Пол Милгръм и Робърт Уилсън за „усъвършенстване на теорията на търговете и изобретяване на нови формати на търгове“. През цялата история на Нобеловите награди за икономика (от 1969 г.) вече са отбелязвани изследвания по теория на търговете и дизайна на икономическите механизми: през 1996 г. Уилям Викри става лауреат, през 2007 г. – Леонид Гурвич, Роджър Майърсън и Ерик Маскин, и през 2012 г. – Алвин Рот (всички те са американци).

Тази година Нобеловата седмица започна на 4 октомври (понеделник). Вече бяха обявени носителите на наградата по физиология и медицина, химия, литература, физика, както и тази за мир.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани