Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първата ракета от британска земя ще бъде изстреляна в космоса през 2022 г.

[post-views]
Първата ракета от британска земя ще бъде изстреляна в космоса през 2022 г.

Британската технологична компания Skyrora, базирана в Единбург, възнамерява да започне да изстрелва свои космически ракети от 2022 г. Съобщава Times.

Нито една компания преди това не е провеждала изстрелване на ракети от британска земя. Планира се изстрелванията да се извършват от космодрома SaxaVord на остров Анст в северната част на Шетландските острови.

Медиите съобщават, че до 2030 г. компанията възнамерява да изстреля до 16 56-тонни ракети за извеждане на спътници. По-рано космодрумът SaxaVord получи инвестиция в размер на 1,4 милиона паунда от датския милиардер Андерс Холк Поулсен, който притежава големи участъци земя в Шотландия.

„Не крием плановете си да станем първата компания, която ще извърши изстрелване от британска земя“, каза основателят на компанията, родом от Украйна, Владимир Левикин. Компанията възнамерява да използва в своята ракета Skyrora XL собствено синтетично гориво, създадено чрез рециклиране на пластмаса. По време на строителството на космодрома се планира създаването на 140 нови работни места на острова.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани